Tizenötmillióra bűntették a K&H-t

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa csütörtöki határozatában megállapította, hogy a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. hitelkártyáit népszerűsítő tájékoztatásával megtévesztette a fogyasztókat, ezért a bankot 15 millió forintra bírságolta - írja az MTI-Eco.
NAPI Online, 2007. szeptember 20. csütörtök, 11:25
Fotó:

Az eljáró versenytanácstag a határozat indoklásában elmondta, hogy a K and H Bank 2003-ban egyes piaci tájékoztatásaiban a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon közölte, hogy hitelkártya termékeit a fogyasztó "akár 45 napig kamatmentesen használhatja". A pénzintézet egyes hitelkártyáira vonatkozó kamattájékoztatása azért minősült jogellenesnek, mert nem tájékoztatta a fogyasztókat arról a lényeges körülményről, hogy a hitelkártyához kapcsolódó kamatmentesség csak bizonyos feltételek teljesülése esetén valósulhat meg. A kamatmentesség ugyanis attól függ, hogy a fogyasztó a rendelkezésére álló meghatározott határidőn belül megfizeti-e a hitelkeretét terhelő összes tartozását, azaz vásárlások, készpénz felvételek, kamatok, költségek és díjak együttes összegét.

A GVH szerint a bank piaci tájékoztatásai a fogyasztók számára ugyanis azt a hamis látszatot keltették, hogy lehetőségük van maximum 45 napig kamat nélkül használni hitelkeretüket, s csak a határidő leteltétől kezdődően kell kamatot fizetniük a felvett hitel után. A pénzintézet mellett az eljárásba társként bevont cégekkel - többek között a K and H Medicien Egészségpénztárral, a K and H Lízinggel, és a K and H Autófinanszírozó társasággal - szembeni versenyjogi eljárást a GVH megszüntette.

A Kand H Bank jogi képviseletét az ügyben ellátó Barakonyi Zoltán a Martonyi és Kajtár iroda ügyvédje az MTI érdeklődésére elmondta: mivel indokolatlannak tartják a hivatal döntését és alaptalannak a bírság összegét, ezért azt várhatóan megtámadják a Fővárosi Bíróságon, miután megkapták a GVH írásos határozatát.

HOZZÁSZÓLÁSOK