Tízezreket kaphatnak a hazai tévénézők - gyorsabb lehet az átállás

Egy évvel korábban, már ebben az évben lekapcsolják az analóg földfelszíni műsorterjesztést, az átállás több mint harminc milliárd forintot visz el.
Diószegi József, 2013. március 11. hétfő, 12:11
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) felkészült a digitális átállásra,ezért 2013. július 31-ig az ország egy részén lekapcsolják a földi analóg sugárzást, október 31-ig pedig a fennmaradó részeken szűnik meg a hagyományos műsorszórás, s ekkortól már csak digitális módon lehet tévézni - jelentette be Aranyosné Bölcs Janka, az NMHH főigazgatója. Az elmúlt időszak felkészülése tette lehetővé, hogy a korábbi 2014 év végi időpont helyett korábban lekapcsolhatják az analóg sugárzást - mondta lapunk érdeklődésére Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese.

Ez a lépés azokat érinti, akik ma hagyományos módon tévéznek, tető- vagy szobaantennát használva három csatornát fognak. Ők a későbbiekben hét csatornát foghatnak. Ezt a meglévő készülékkel is elérhetik, de ehhez jelátalakító set top boxra lesz szükségük. A hatóság adatai szerint jelenleg körülbelül 500 ezer háztartásban nézik így a televíziót. Ezt a háztartási kört felmérik az NMHH szakemberei.

Az állam támogatja a rászorulókat, ők megkapják a szükséges eszközöket. A hatóság arra számít, hogy 50-100 ezer lehet a támogatásra szorulók száma, s egy-egy háztartás 25 ezer forintos eszköztámogatásban részesül - mondta Karl Károly, főosztályvezető.

Az NMHH összességében nyolcmilliárd forintot költ az átállásra - mondta lapunk érdeklődésére a főigazgató. Ezt az összeget a projekt előkészítésére, a felmérésre, a kommunikációra és az eszközök beszerzésére költik, illetve jelentős összeget visz a szerelés minőségbiztosítása (Például csaknem két milliárdot a kommunikációra, a felmérés szintén körülbelül ennyit visz el). (Az Antenna Hungária Zrt. korábbi közlése szerint 25 milliárd forintot fordít az átállásra, a technikai felkészülés mellett egyebek között a kommunikációra).

Vári azt is elmondta, hogy a felszabaduló frekvenciát majdan a mobil szélessávú szolgáltatásra szolgálhat.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK