Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) felkészült a digitális átállásra,ezért 2013. július 31-ig az ország egy részén lekapcsolják a földi analóg sugárzást, október 31-ig pedig a fennmaradó részeken szűnik meg a hagyományos műsorszórás, s ekkortól már csak digitális módon lehet tévézni - jelentette be Aranyosné Bölcs Janka, az NMHH főigazgatója. Az elmúlt időszak felkészülése tette lehetővé, hogy a korábbi 2014 év végi időpont helyett korábban lekapcsolhatják az analóg sugárzást - mondta lapunk érdeklődésére Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese.

Ez a lépés azokat érinti, akik ma hagyományos módon tévéznek, tető- vagy szobaantennát használva három csatornát fognak. Ők a későbbiekben hét csatornát foghatnak. Ezt a meglévő készülékkel is elérhetik, de ehhez jelátalakító set top boxra lesz szükségük. A hatóság adatai szerint jelenleg körülbelül 500 ezer háztartásban nézik így a televíziót. Ezt a háztartási kört felmérik az NMHH szakemberei.

Az állam támogatja a rászorulókat, ők megkapják a szükséges eszközöket. A hatóság arra számít, hogy 50-100 ezer lehet a támogatásra szorulók száma, s egy-egy háztartás 25 ezer forintos eszköztámogatásban részesül - mondta Karl Károly, főosztályvezető.

Az NMHH összességében nyolcmilliárd forintot költ az átállásra - mondta lapunk érdeklődésére a főigazgató. Ezt az összeget a projekt előkészítésére, a felmérésre, a kommunikációra és az eszközök beszerzésére költik, illetve jelentős összeget visz a szerelés minőségbiztosítása (Például csaknem két milliárdot a kommunikációra, a felmérés szintén körülbelül ennyit visz el). (Az Antenna Hungária Zrt. korábbi közlése szerint 25 milliárd forintot fordít az átállásra, a technikai felkészülés mellett egyebek között a kommunikációra).

Vári azt is elmondta, hogy a felszabaduló frekvenciát majdan a mobil szélessávú szolgáltatásra szolgálhat.