Tízmilliárdos szélenergia-beruházás készül Dunaföldváron

Dunaföldvár mellett építene szélerőműparkot az olasz Alerion-csoport, a projekt előkészítésével a leendő széltenderre készülnek.
Leszák Tamás, 2012. július 19. csütörtök, 12:32
Fotó: Napi.hu

Legfeljebb húsz, egyenként 2 megawatt névleges teljesítményű szélerőművet építene az Alerion Földvár Szélerőmű Kft. Dunaföldvár külterületén 11 milliárd forintból - mondta Lipcsei Eszter jogtanácsos, a cég képviselője az MTI-nek. Az Alerion Földvár Szélerőmű Kft.-t az Alerion Hungária Energetikai Kft. projektcégeként hozták létre, kimondottan a Dunaföldvárra tervezett szélerőmű-park projekt megvalósítására. Az olasz Alerion cégcsoport kilenc szélerőmű-parkja összesen 242 megawatt beépített kapacitással üzemel Olaszországban, és további szélerőmű-parkok építése van folyamatban Romániában, valamint Bulgáriában.

Lipcsei szerint az előzetes mérési és kutatási eredmények alapján Dunaföldvár külterületének nyugati része alkalmas egy körülbelül 30-35 megawatt beépített kapacitású szélerőműpark megvalósítására. A cég erőművenként évi 3,5 millió kilowattóra áramtermeléssel számol, így minden szélerőmű mintegy ezer háztartás fogyasztásának megfelelő áramot biztosít. A tervezett park ugyan túlnyomó részt termőföldet érint, a beruházás által elfoglalt teljes terület 99 százaléka azonban továbbra is mezőgazdasági célokra hasznosítható, hiszen egy szélerőmű teljes helyigénye körülbelül kétezer négyzetméter - tette hozzá.

Az MTI-szerint a szélerőművi kapacitások kiosztására vonatkozó pályázat (azaz a széltender) várhatóan 2013-ban jelenik meg. Az ezen való részvétel feltétele, hogy a beruházó a szükséges - környezetvédelmi, építési és kiserőművi összevont - engedélyeket megszerezze, az Alerion jelenleg ezeket készíti elő. A kivitelezés körülbelül 12 hónapot venne igénybe és legkorábban 2014 első negyedévében kezdődne, amennyiben a tenderen sikerrel jár a társaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2012.07.20 01:15

Hogy 40 MW 11 milliárdért? Nem számolta itt el valaki magát? Vagy valami selejtet hoznak nekünk? Ennyire még nem olcsóak tudtommal...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html