Legfeljebb húsz, egyenként 2 megawatt névleges teljesítményű szélerőművet építene az Alerion Földvár Szélerőmű Kft. Dunaföldvár külterületén 11 milliárd forintból - mondta Lipcsei Eszter jogtanácsos, a cég képviselője az MTI-nek. Az Alerion Földvár Szélerőmű Kft.-t az Alerion Hungária Energetikai Kft. projektcégeként hozták létre, kimondottan a Dunaföldvárra tervezett szélerőmű-park projekt megvalósítására. Az olasz Alerion cégcsoport kilenc szélerőmű-parkja összesen 242 megawatt beépített kapacitással üzemel Olaszországban, és további szélerőmű-parkok építése van folyamatban Romániában, valamint Bulgáriában.

Lipcsei szerint az előzetes mérési és kutatási eredmények alapján Dunaföldvár külterületének nyugati része alkalmas egy körülbelül 30-35 megawatt beépített kapacitású szélerőműpark megvalósítására. A cég erőművenként évi 3,5 millió kilowattóra áramtermeléssel számol, így minden szélerőmű mintegy ezer háztartás fogyasztásának megfelelő áramot biztosít. A tervezett park ugyan túlnyomó részt termőföldet érint, a beruházás által elfoglalt teljes terület 99 százaléka azonban továbbra is mezőgazdasági célokra hasznosítható, hiszen egy szélerőmű teljes helyigénye körülbelül kétezer négyzetméter - tette hozzá.

Az MTI-szerint a szélerőművi kapacitások kiosztására vonatkozó pályázat (azaz a széltender) várhatóan 2013-ban jelenik meg. Az ezen való részvétel feltétele, hogy a beruházó a szükséges - környezetvédelmi, építési és kiserőművi összevont - engedélyeket megszerezze, az Alerion jelenleg ezeket készíti elő. A kivitelezés körülbelül 12 hónapot venne igénybe és legkorábban 2014 első negyedévében kezdődne, amennyiben a tenderen sikerrel jár a társaság.