Tízszer nagyobb garancia a kkv-knak

A Hitelgarancia Zrt. megerősödve került ki az Európai Unió csekély összegű állami támogatások nyújtásáról szóló rendeletének módosításából. A társaság az eddigi legfeljebb 380 millió forint helyett vállalkozásonként már 2,5 milliárd forint összegű készfizető kezességet is vállalhat kis- és középvállalkozások beruházásaihoz kapcsolódó hiteleire, bankgaranciáira és pénzügyi lízing ügyleteire - közölte a társaság.
NAPI Online, 2007. szeptember 25. kedd, 11:23
Fotó:

Szeptember 15-én megjelent, 23-án pedig hatályba lépett az a pénzügyminisztériumi rendeletmódosítás, amely lehetővé teszi, hogy a Hitelgarancia Zrt. az úgynevezett csoportmentesség hatálya alatt is tudjon készfizető kezességet vállalni a kis- és középvállalkozások beruházásaihoz kapcsolódó bankhitelekhez, bankgaranciákhoz és pénzügyi lízing ügyletekhez.

A Hitelgarancia Zrt. 2007 júliusáig maximum 800 millió forint összegű garanciát vállalhatott az ilyen hitelekre. Az Európai Bizottság a torzításoktól mentes verseny érdekében idén módosította a csekély összegű, vagyis megengedett állami támogatásokról szóló rendeletét, és az július 1-jén Magyarországon is hatályba lépett. Az új szabályok értelmében költségvetési viszontgaranciával készfizető kezességet egy vállalkozás részére legfeljebb 1,5 millió euró összegben lehetett nyújtani. Így a Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási plafonja az euró árfolyamától függően 350-380 millió forintra csökkent.

A most megkapott mentességgel a társaság a kkv-k beruházási hiteleire, bankgaranciáira és pénzügyi lízing ügyleteihez az eredeti 800 millió forint helyett vállalkozásonként már 2,5 milliárd forint értékű kezességet vállalhat. Mivel a társaság egy konkrét ügylet akár 80 százalékára vállalhat kezességet, a maximális garanciával biztosított hitelösszeg az eredeti 1 milliárd forintról 3,1 milliárd forintra emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK