Tízszeresére nőttek a bérek - már nem éri meg Kínában gyártatni

Az Adrilux Hungary Kft. egy csillárokat, spotlámpákat és falikarokat összeszerelő üzem első csarnokát adta át pénteken Kisbéren, a 350 millió forintos beruházással épült létesítmény 70 embernek ad munkát.
Szepesi Anita, 2017. március 31. péntek, 16:55
Fotó: Napi.hu

Az üzemben kezdetben a társaság kínai gyárából érkezett alkatrészeket szerelik össze kész lámpákká és innen látják el az európai piacot. A gyár 1200 négyzetméteres területét 2018 végéig 7000 négyzetméterre növelik,a dolgozók létszámát 200-ra bővítik. A beruházás teljes összege eléri az 1,3 milliárd forintot.

Az Adrilux magyar tulajdonú vállalkozás, a társaság 13 éve működtet egy 200 embert foglalkoztató lámpagyárat Kínában, valamit egy kereskedelmi vállalatot Hong Kong-ban, illetve egy vegyesvállalatot Lengyelországban.

A vállalkozás tulajdonosa, Csiki-Szász András elmondta, egy évtizeddel ezelőtt Kínában megérte összeszerelő üzemet létesíteni, mert alacsony volt a gyártási és a bérköltség. Az elmúlt 12 évben azonban a jüan 50 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, valamint a kínai munkabérek dollárban több mint tízszeresére emelkedtek. A kínai munkabérek már most is 5-10 százalékkal magasabbak, mint a magyarországiak. A termelés Magyarországra való hozatalában azonban főként az játszott szerepet, hogy a kínai politika arra törekszik, hogy a bérek tovább emelkedjenek az ázsiai országban - fejtette ki.

Az ügyvezető hozzátette, a munkaerő-igényes, nem automatizálható termelésben Magyarország fokozatosan versenyképessé válik. A kisbéri üzemben nagyrészt tartós munkanélkülieket alkalmaznak, betanított munkára.

A kínai gyárból a világ 45 országába exportálnak, az Adrilux magyar vállalatánál a nyilvánosan elérhető adatbázisok szerint 2016-ban az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 490 millió forintot - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK