Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MFB szombati tájékoztatása szerint a konstrukció célja, hogy olyan kis- és középvállalkozásokat juttasson forráshoz, amelyek a piacon jelenleg csak kedvezőtlen feltételekkel vagy egyáltalán nem jutnak hitelhez, bár versenyképességük fokozásához szükségük lenne pénzügyi segítségre. Hogy a refinanszírozási konstrukcióban nyújtott hitel a legközvetlenebb módon juthasson el az igénylőkhöz, a hitelprogram forrásait pályázat útján kiválasztott pénzügyi vállalkozások közvetítik, elsősorban mikro- és kisvállalkozásoknak.

A refinanszírozási partnerek visszajelzései alapján jelentős a forrásigény a kkv-szektorban. Az MFB ezért az eredetileg 2018. december 28-án záruló hitelprogram igénylési határidejét 2020. január 31-ig meghosszabbította, a refinanszírozási kölcsönszerződés és hitelszerződés megkötésére pedig 2020. március 31-ig van lehetőség.

Az MFB emellett döntött a keretösszeg emeléséről is: a hitelprogramban elérhető teljes forráskeret 70 milliárd forintról 100 milliárdra emelkedett.

A konstrukció keretében igényelhető hitelösszeg 1 millió forinttól 100 millió forintig terjedhet. Az elvárt saját erő minimum 10 százalék, a futamidő pedig a hitelcéltól függően maximum 10 év lehet.

Beruházási hitelnél a teljes finanszírozás mértéke nem haladhatja meg a nettó bekerülési érték maximum 90 százalékát általános csekély összegű (de minimis) támogatás esetén, illetve 75 százalékát regionális beruházási támogatás esetén. Önálló forgóeszközhitel kizárólag általános csekély összegű (de minimis) támogatási kategóriában igényelhető.

A hitelprogramra pályázhat minden (nem agrár) kis- és középvállalkozás, a hitel felhasználható a hatályos európai uniós és magyar környezetvédelmi jogszabályoknak megfelelő, Magyarország területén megvalósuló ingatlanberuházáshoz, vásárláshoz, új vagy használt tárgyi eszköz beszerzéséhez, illetve a beruházáshoz kapcsolódó vagy önálló forgóeszköz-finanszírozáshoz - hívta fel a figyelmet közleményében az MFB.