Több cég Szegeden - kérdés, mennyi a hasznuk?

Az elmúlt másfél évben növekedett a regisztrált vállalkozások száma a Dél-Alföldön, ezt azonban még nem lehet a gazdasági fellendülés előjelének tekinteni – mondta Imreh Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának docense szerdán a Tisza-parti városban egy konferencián.
NAPI, 2013. február 27. szerda, 14:51
Fotó: Napi.hu

Az egyetemi oktató a Buisness Academy - Vállalkozói sikertörténetek a Dél-Alföldön című konferencián tartott előadásában ismertette: 2011. március 31. és 2012. szeptember 30. között a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, az országos trendekkel egyezően, mintegy 2 százalékkal, 239 ezer fölé nőtt az egyéni és társas vállalkozások száma a Dél-Alföldön.

A vállalkozások méretstruktúrája azonban tovább romlott, nagyon szűk a közép- és kisvállalkozói réteg, és igen jelentős a mikrovállalkozások aránya - közölte a szakember. A legfeljebb egy főt foglalkoztató mikrovállalkozások jelentős része másodállású vállalkozást takar, amikor az alapító tulajdonos máshol dolgozik, akár közalkalmazottként, és a cég működtetésével csupán számlaképességét vagy a bérjellegű jövedelem "kitisztázását" biztosítja - fogalmazott az oktató.

A kis- és középvállalkozói szektor elenyésző része exportképes - hangsúlyozta az egyetemi docens, aki szerint komoly üzleti sikereket azok a tudásintenzív területen tevékenykedő vállalkozások érnek el, amelyek olyan egyedi szolgáltatást tudnak nyújtani, amellyel piacvezetővé válhatnak saját területükön.

Imreh Szabolcs a dél-alföldi vállalkozások szektorális jellemzőiről kifejtette, az országos átlaghoz képest hagyományosan felülreprezentált élelmiszeripar mellett a régióban megfigyelhető a tudásintenzív területek - az egészségipar, a biotechnológia, az információtechnológia - jelentőségének növekedése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bronski, 2013.02.27 17:55

"Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, az országos trendekkel egyezően, mintegy 2 százalékkal, 239 ezer fölé nőtt az egyéni és társas vállalkozások száma a Dél-Alföldön."

Szerintem a KSH számai és a valóság között lényeges különbség van.Jóval kevesebb vállalkozás működhet a szó klasszikus értemében. A KSH ugyanis nem tudja figyelembe venni a valós tevékenységet nem végző, alvó ill. zombi cégeket, vállalkozásokat amiket a tulajdonosaik már rég megszüntettek vagy felszámoltak volna ha lenne rá lehetőségük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html