Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyolcéves börtönbüntetésre növelte az Il Ferro-ügy elsőrendű vádlottjának büntetését a Fővárosi Ítélőtábla. Laskay Róbert az ítélet indoklása szerint egymilliárd forintot meghaladó kárt okozott naiv ügyfeleinek, s ebből csak 87,5 millió forint térült meg. A cégvezetőt sikkasztásért és csalásért ítélték el - immár jogerősen.

Hat másik vádlott enyhébb büntetést és felfüggesztett börtönt kapott. A tíz évvel ezelőtt kipattant botrányt az indoklásában óvatosan "pilótajátékhoz hasonló rendszernek" minősítette Hrabovszki Zoltán bíró. Az Il Ferro tevékenysége fenntarthatatlan volt, hiszen valódi bevétele a cégnek csak az újabb és újabb csatlakozók befizetéseiből származott. Ily módon kódolva volt a csőd, aminek számláját több mint tízezer ügyfél fizette meg.

Az Il Ferro - és más hasonló elven működő cégek - 2006-ban és 2007-ben összesen több mint tízezer autóssal kötöttek szerződést a gépkocsira ragasztandó reklámokra, cserébe azt ígérték, hogy az autós helyett fizetik az autóvásárlás hitelének fennmaradó törlesztő részleteit. Az igazán nagy "üzlet" a cégnek az volt, hogy 180 ezer, illetve 333 ezer forint egyszeri belépési díjat szedtek be a pórul járt ügyfelektől. Mint kiderült, a kocsikra ragasztott reklámokból egyáltalán nem folyt be pénz, így csak az új belépők forintjait költötték vagy szivattyúzták ki a cégből.

Amint az később bebizonyosodott, 2006-ban az Il Ferro összes hirdetési megállapodás 92,5 százaléka barter volt, valós bevételt jelentő reklámszerződéseket nem tudtak bizonyítani. Az Il Ferro rendszere 2007 márciusában összedőlt, akkora már mintegy 10 500 szerződés állt fenn és az értük beszedett szerződéskötési díj elérte az 1,53 milliárd forintot.

A több ezer sértett közül mintegy 600-an pertársaságba tömörültek, hogy együttesen nagyobb eséllyel követeljenek polgári peres eljárásban kártérítést az Il Ferro volt vezetőitől. A kártérítés alapjai azok az ingatlanok, gépjárművek és vagyontárgyak lehetnek, amelyeket még a nyomozóhatóság vett zár alá.

Az Il Ferro perben 2015 júniusában született meg az első fokú ítélet. Laskay Róbertet, az Il Ferro ügyvezetőjét akkor 6 év börtönbüntetésre és 428 millió forint vagyonelkobzásra ítélték - akkor is hűtlen kezelés, sikkasztás és több mint 2000 rendbeli csalás, valamint  számviteli rend megsértése miatt. További négy vádlott összesen mintegy 9 év börtönt kapott, de két esetben a letöltést 2, illetve 3 évre felfüggesztette. Ezen ítéletek döntő többségét az Ítélőtábla is helybenhagyta.