Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közbeszerzési eljárást hirdetett összesen 3107 jármű flottakezelésére és bérletére, ez a mennyiség a teljesítés során még 783 darabbal bővülhet - derül ki az eljárás részvételi felhívásából. Az alsó és alsó-közép kategóriába sorolt, használt járőr, illetve ügyintézői személyautókat, valamint az új áruszállító haszongépjárműveket, mikrobuszokat és terepjárókat az ORFK mellett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és a BM irányítása alá tartozó szervek (köztük a Rendőrtiszti Főiskola) használják majd.

Tavaly négy cégnek adtak megbízást

Az ORFK 2010-ben összesen 800 bűnügyi-ügyintéző, szolgálati személyautó (alsó-közép és közép kategóriákban) és 100 kishaszonjármű bérletére és flottakezelésére bonyolított le közbeszerzést. Az eljárás nyerteseivel, a skodákat és volswageneket bérbeadó ALD Automotive Magyarország Kft.-vel, K&H Autópark Kft.-vel, Leaseplan Hungária Zrt.-vel és Porsche Lízing és Szolgáltató Kft.- vel négy évre 2,99 milliárd forint értékű megállapodást kötöttek - derül ki az erről szóló közbeszerzési hirdetményből.

Három éve kétezer autó bérletére szerződtek

Az ORFK 2008. december végén 1500 közbiztonsági járőr és 500 (plusz opcionálisan 100) bűnügyi-ügyintézői szolgálati autó tartós bérletére állapodott meg 6,48 milliárd forint keretösszegben az MKB-Euroleasing Autópark Zrt.-vel és a K&H Autópark Kft.-vel - a szerződéseket a központosított közbeszerzéseket lebonyolító Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) kötötte meg az érintett szervezetek számára. A KSZF, mai nevén Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság honlapjáról kiderül, hogy az MKB-Euroleasinggel Ford Focusokra aláírt 4,7 milliárd forint keretösszegű szerződés nem merült ki három év alatt, annak hatályát meghosszabbították 2013. március 31-ig. A K&H Autóparkkal Opel Astrák flottabérletére létrejött, 1,7 milliárd forintos keretszerződés azonban lejár idén december 29-én. Az Opeleket az ORFK, valamint a BVOP és a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata használja.

Hosszú távra választanak szolgáltatókat

A rendőrség az új tender eredményeként azonban már hosszabb távra, várhatóan 2012 tavaszától 2017. december végéig kötne bérleti szerződést a nyertes flottacégekkel. (A pályázatban 2017-es határidő szerepel, a beszerzést engedélyező kormányhatározatban a szerződés hatályát legfeljebb 2018. december 31-ben határozták meg.)

Az ORFK négy részre bontotta az új közbeszerzését (járőr, illetve ügyintézői autók, kisáruszállítók és a "maradék", amelybe a mikrobuszokat, áruszállítókat és terepjárókat sorolta), a pályázók ezekre külön-külön adhatnak be ajánlatokat. A legnagyobb tételt a 2000 - plusz opcionálisan 500 - járőrkocsi flottabérlete teszi ki. A közbeszerzésre jelentkezőktől elvárt feltétel, hogy a megpályázandó részre vonatkozóan rendelkezzenek az elmúlt három évben (2008-2010-ben) összesen legalább nettó hárommilliárd, 767 millió, 318 millió vagy 78 millió forintot elérő, flottabérletből származó nettó árbevétellel. A tárgyalásos eljárásra január 11-ig jelezhetik részvételi szándékukat a flottacégek, közülük az alkalmasnak talált társaságokat február közepén kérik fel ajánlattételre.

Az ORFK új flottabeszerzése
AutóDarabKategória
1. részhasznált, személy, járőr célra2000+500közép
2. részhasznált, személy, ügyintézői276+66alsó és alsó-közép
használt, személy, ügyintézői
573+140alsó-közép vagy közép
3. részúj, kis áruszállító201+50
4. részúj, áruszállító9+3
új, 9 fős mikrobusz26+12
új, pick up terepjáró22+12
Forrás: TED

A fényjelzéseket külön tenderen szerzik be

Az ORFK külön közbeszerzést hirdetett az új flottaautók megkülönböztető hang- és fényjelző berendezéseinek szállítására, azok fel-, illetve leszerelésére. A tárgyalásos eljárás keretében 1973 (plusz 789) berendezést szereznek be; a megfelelő referenciával rendelkező cégek január 12-ig jelentkezhetnek az eljárásra.