Több milliárdnyi bírságot enged el az állam - mutatjuk, ki jár jól

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében elengedik azokat a bírságokat, amelyeket az elektronikus útdíj bevezetési időszakában még gyakorlatlan fuvarozókra téves bevallás miatt róttak ki. Összesen kétmilliárd forintról van szó.
MTI, 2014. október 27. hétfő, 18:20

Az erről szóló, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter által kezdeményezett útdíjtörvény-módosítást egyhangúlag, 156 igen szavazattal fogadta el a parlament.
A fejlesztési tárca korábbi tájékoztatása szerint mintegy kétmilliárd forint útdíjbírság alól mentesülhetnek a fuvarozók. Bírságelengedésben azok részesülhetnek, akik az úthasználati jogosultságukat utólag, de legfeljebb a használat észlelését követő nyolc órán belül váltották meg, vagy az előre meghatározott útvonalról funkcionálisan párhuzamos, adott esetben olcsóbban igénybe vehető szakaszra tértek le.

Az "amnesztia" azokat érinti, akik az e-útdíj bevezetése, azaz 2013. július 1. és idén március 31. között kaptak bírságot a jelzett szabálytalanságokért.

Az ismétlődően elhibázott díjfizetés alkalmanként akár 165 ezer forintos bírság kiszabásához vezethetett. A probléma a fuvarozók egy kisebb csoportját, mintegy 100-120 vállalkozást érint. Ezek jelentős részét - ha nem engednék el - tönkre is tehetné a felhalmozódott bírságteher - közölte még a törvényjavaslat augusztusi beterjesztésekor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A törvénymódosítás szerint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. - a bírság megfizetésére kötelezett kérelmére - esetenként 12 ezer forintos szolgáltatási díj fejében igazolást állít ki, amely megerősíti a kérelmező korábbi téves díjfizetését. A kiállított igazolás alapján a rendőrség visszavonja a bírságot kiszabó határozatát. A jogszabály-módosítás lehetővé teszi a bírság visszafizetését is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2014.10.28 09:37

@ABCYQ: Ha jogtalan a bírság akkor tovább kell vinni az ügyet és majd 1 felsőbb szerv eldönti hogy kell e vagy nem fizetni. Elvileg jogállam van a hatályos törvények ezt szabályozzák. -vagy mégsem ?
Én inkább arra lennék kíváncsi ( ismerve néhány "tisztességes" fuvarozót vagy vállalkozót) hogy hány sofőr béréből vonták már le pofátlanul az ilyen bírságokat amit most majd még állam bácsi is visszaad nekik. Mert ha valaki nem tudná ez így működik ebben a banánköztársaságban. A sofőr az vagy megy éjjel nappal csal lop hazudik hogy a főnökének több jusson maradjon, (mert muszáj ha melót akarsz orbánisztánban)kockáztatva a saját és mások életét és mindaddig ő a legfaszább gyerek amíg ez megy baj nélkül. Aztán mondjuk ha az NKH vagy a NUSZ vagy a Katasztrófa védelem oda suhint pár százezret, vagy az agyonhajszolástól elfáradva eltompulva bajt csinálsz akkor lehet csomagolni és búcsút inteni az elmaradt 2-6 havi bérnek. Mert ha valaki ezt se tudná akkor az a divat hogy sosem az egészet kapod a fizetésednek hanem csak egy részét és hónapról hónapra nagyobb az a rész amire csak ígéretet kaptál hogy majd megkapod. Persze nem kapod meg mert vagy belefutsz valamibe és máris van "oka" a főnöknek elvenni, vagy megunod hogy szórakoznak veled és odébb állsz. Szóval talán erre is oda kéne figyelni mielőtt csörög a kasszában az állami pénz ami a mi adóforintunk a fuvarozóknál. Nem vitatom valóban vannak olyanok akik tisztességgel jártak el és az alig működő próbaüzem nélkül indított rendszer áldozatai, de bőven van olyan is aki tudatosan a kiskapukat keresve bliccelt aztán próbálja előadni a hattyú halálát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ABCYQ, 2014.10.28 07:24

Ezek után meglehet kezdeni a többszázezres nagyságrendű JOGTALANÚL KISZABOTT
egyes szabálysértési bírságok visszafizetését,többtucat magyar embertársunknál.
Mert ezek a birságok,szintén tönkretették mások életét,sőt volt olyan aki
ezen bírságolások miatt lett öngyilkos,vagy vált pokollá az élete,és lett hajléktalan!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mercury, 2014.10.27 19:10

Gondolom főleg a nemzeti korrupciós hálózatba tartozó haveri cégeket, vállalkozókat kell ide sorolni. (Főleg ha egy vastagabb boríték csúszik a megfelelő illetékes zsebébe...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.10.27 18:50

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html