Kedd délután és csütörtök reggel között összesen 225 helyszínre riasztották a tűzoltókat. A legtöbbször közúti baleseteknél, elakadt, vagy árokba csúszott járműveknél kellett beavatkozniuk. Több helyen fák dőltek az úttestre, a rájuk fagyott jég súlya miatt, írja közleményében az Országos Katasztrófavédelem.

Néhány helyszínen a felgyülemlett csapadékvíz okozott gondot, például a Baranya megyei Görcsönyben, ahol az olvadás és az eső miatt a környező dombokról szerda este lezúduló víz öt családi házat veszélyeztetett. A lakóházakat kétszáz homokzsákkal védték meg, anyagi kár nem keletkezett.

Az ónos eső miatti helyzet kezelésében összesen 1061 ember, hivatásos tűzoltók és önkéntesek vettek részt 253 technikai eszközzel.

Csütörtök reggelre az Országos Meteorológiai Szolgálat mindenhol visszavonta a kedd este óta érvényes ónos eső miatti riasztást. A jeges utak egyetlen települést sem zártak el, az áramszolgáltatás pedig csupán száz fogyasztónál szünetelt néhány órára egy kidőlt villanyoszlop miatt.

A helyzet kezelésére létrehozott operatív törzs ma reggel 8 órakor befejezte a működését.