A cégeket már 2017-ben kiválasztották és keretmegállapodásokat kötöttek velük, most az egyes útfelújítási munkákra új ajánlatot kértek tőlük. A közbeszerzések eredményét az ajánlatkérő Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

Az első eljárás vállalási összege 8 milliárd 890 millió forint. A munkálatok felölelik az egész ország területét és az egyes projektek néhány 10 millió forinttól néhány száz millió forint összegig terjednek. A nyertes cégek a következők: Strabag Általános Építő Kft., Strabag Építő Kft., Soltút Kft., EuroAszfalt Kft., Swietelsky Magyarország Kft., Duna Aszfalt Kft., Hódút Kft. és a Colas Út Zrt.

A másik eljárás projektjei is felölelik az egész ország területét és hasonló nagyságrendűek, mint az előző. Ennek a végösszege 12 milliárd 516 millió forint. Itt a következő cégek nyertek: Swietelsky Magyarország Kft., He-Do Kft., KM Építő Kft., Strabag Építő Kft., Stabag Szolnoki Aszfalt Kft., KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt., Zemplénkő Kft. és az EuroAszfalt Kft. Mindkét tender verseny újranyitás alapján indult.

A Napi.hu korábban beszámolt arról, hogy a kormány azt tervezi, 2024-ig 3200 milliárd forintot költ el a vidéki úthálózat fejlesztésére. Idén a Modern Falu Program révén várják, hogy 163 településen 430 kilométernyi utat újítanak meg. A Magyar Közút besorolása szerint 16 ezer kilométernél is több szakasszal van baj.