Több mint negyvenezer cégvezető került tiltólistára

A cégbíróság tavaly 12 184 magánszemélyt tiltott el a cégvezetéstől, az érintettek a következő 5 évben nem tölthetnek be cégvezetési, cégképviselői jogköröket és többségi tulajdonosi szerepköröket sem - adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató.
Domokos Erika, 2018. február 13. kedd, 12:46
Fotó: Stocksnap

A cégbíróság jellemzően jogerősen megállapított, ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől. Az elmúlt 5 év adatai alapján 41 789 magánszeméllyel szemben él ez a fajta tiltás, és az Opten szerint ez a szám a következő években tovább emelkedik, ugyanis jóval kisebb az elévülő eltiltások száma, mint az újonnan eltiltott személyek száma.

Sok esetben az eltiltott közvetlen vagy közvetett módon egyéb cégekben is befolyással bír, így egy-egy magánszemély eltiltása egész cégcsoportokat is érinthet - mondta Pertics Richárd, az Opten igazgatója.

A cégstruktúra rendezése érdekében hozott intézkedések közül kiemelték, hogy 2017 júliusa óta magasabb céltartalékot kell képezni az adósnak a felszámolás elején a felszámolás költségeire, valamint 2018 januárjában bevezették az adófizetési biztosíték intézményét is. Az adófizetési biztosíték cégalapításkor lehet esedékes azoknál az adózóknál, akik korábban adótartozással, jogutód nélkül szüntették meg cégüket. Ez a jogszabály tovább csökkentheti azt a gyakorlatot, hogy a tiszta lap reményében sok vállalkozó hagyja magára cégét és új vállalkozás indításával próbálkozik.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) publikálja a megbízható adózónak minősített adózók nevét, valamint, hogy a kezdő vállalkozások mentorálást kérhetnek az adóhivataltól.

Magyarországon rendkívül magas a felszámolások és kényszertörlések száma. Tavaly 6800 cég állt felszámolási eljárás alatt, kényszertörlési eljárás pedig 16 663 vállalkozást érintett.

A kép forrása: StockSnap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2018.02.13 13:12

Magyarországon rendkívül magas a "törvény mögé elbújt" lopások, csalások, politikai üzérkedések, politikai és bírósági pornó. Ide sorolhatjuk, a büntetett előéletű banki végrehajtók magas számát, a kimondottan mafia rendszerű követeléskezelőket. A cégbíróság dillettáns hülyékből áll, gyakorta megvett vezetőkből. Az egész magyar gazdasági rendszer hihetetlenül ostoba módon irányított. Itt egyetlen egy megoldás lehetséges - beolvasztani Magyarországot valamelyik balkáni országba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html