BUX
38236

Több pénz jut jövőre az atomhulladék-tároló építésére

Jövőre mintegy 15 milliárd forinttal gazdálkodhat a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft., ha a parlament a jelenlegi előterjesztést fogadja el a jövő évi költségvetésben, és akkor 7,4 milliárd forintot fordíthatnak a Bátaapátiban létesülő kis- és közepes aktivitású tároló építésére. A két földalatti tároló kamra 250 méteres mélységben lesz, és ebből az első 2012-től fogadhatja majd az atomerőmű nem csak kis-, hanem közepes aktivitású hulladékát is.

MTI-Eco, 2010. december 7. kedd, 15:23

Hegyháti József, az RHK ügyvezető igazgatója, aki nyolc év után távozik a cégtől, a sajtótájékoztatón bemutatta utódját, Kereki Ferencet, aki 2011 januárban veszi át a tisztséget.

Az RHK ügyvezető igazgatója a kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta: idén 2,5 milliárd forint maradt meg a 12 milliárd forintos költségvetésből, mert a kormányváltás miatt csak későn tudták kiírni a Bátaapátiban épülő két tároló kamra létrehozására a közbeszerzési pályázatot. A telephelyen a felszíni létesítményben a Paksi Atomerőmű kis aktivitású hulladékát tárolják, eddig 2400 hordót helyeztek el, jövőre pedig további 600-at fognak. Ezen a telephelyen összesen 3000 hordó tárolására van engedélye az RHK-nak - magyarázta Hegyháti József.

A két földalatti tároló kamra 250 méteres mélységben lesz, és ebből az első 2012-től fogadhatja majd az atomerőmű nem csak kis-, hanem közepes aktivitású hulladékát is.

Hegyháti József hangsúlyozta, hogy az RHK négy projektje közül jelenleg a legfontosabb a Bátaapátiban megkezdett beruházás befejezése.

Bátaapátiban 40 ezer köbméter hulladék tárolására elégséges kapacitást építenek ki, amiből 20 ezer köbméter az üzemviteli, 20 ezer köbméter pedig a leszerelési hulladék.

A nagy aktivitású hulladék elhelyezésére a Mecsekben, Boda térségében már megtalálták azt a kőzetet, amely alkalmas lehet az elhelyezés szempontjából további vizsgálatra. Ez a projekt várhatóan 2013 után gyorsulhat fel.

A Paksi Atomerőműben elhasznált kiégett kazetták átmeneti tárolója a paksi telephelyen van. Itt idén 480 elhasznált fűtőelemet vett át az RHK 50 évre szóló - átmeneti - tárolásra. A létesítményben már több mint 6500 kiégett kazetta van. Négy újabb tároló kamra építését a jövő év végéig fejezik be.

A cég negyedik tevékenysége az intézményi, nem atomerőművi kis- és közepes hulladék tárolása a Pest megyei Püspökszilágyiban. Itt a biztonság növelésére és a hatékonyabb tárolásra költött és költ sokat a társaság. A már betelt medencékből négyet felbontottak, tartalmukat tömörítették és vissza is "termelték". Az RHK 24 medence teljes és 20 medence részleges visszatermelésére kért engedélyt. Ez a 2011 és 2016 közötti program még hatósági jóváhagyásra vár. Ennek a tárolónak legalább 2064-ig kell üzemelnie.

Hegyháti József a kapacitásokat részletezve hangsúlyozta, hogy a nukleáris hulladék kezelésének technológiája gyorsan fejlődik, egyre kisebb helyen egyre többet lehet elhelyezni. A jelenlegi tervek még a meglévő technológiákra készültek.

A jövő évben a 15 milliárd forint körüli büdzséből a Bátaapáti fejlesztésére szánt 7,5 milliárd forint mellett Püspökszilágyiban 300 milliót, a nagy aktivitású végleges tároló előkészületeire 354 millió, a kis- és közepes aktivitású tárolóra 2,68 milliárd forintot és az üzemeltetésre 4,35 milliárd forintot terveznek fordítani.

A visszatekintés során Hegyháti József elmondta, hogy a Bátaapátiban folyó beruházásokra eddig 55 milliárd forintot költöttek, és 2086-ig - jelenértéken - még további 40 milliárd forintra lesz szükség a jelenlegi technológiát figyelembe véve. Püspökszilágyiban, az intézményi, nem atomerőművi hulladék tárolására ötmilliárd forintot fordítottak és még további 10 milliárd forintot kell ráfordítani, szintén 2086-ig.

Pakson, a kiégett kazetták átmeneti tárolójára már 30 milliárd forintot költöttek és további 58 milliárd forintot terveznek költeni.

Ugyanakkor a bővítéssel összefüggésben a leszerelési terv elkészítése mintegy 1,5 milliárd forint költséget jelent majd.

A nagy aktivitású hulladék végleges elhelyezésének előkészítése eddig ötmilliárd forintot emésztett fel, az építésre további 250 milliárd forintra lesz még szükség a jelenlegi hulladékkezelési technológia alapján készült tervek szerint.

Hegyháti József közölte: jelenleg nincs napirenden a nagy aktivitású hulladék, azaz a Paksi Atomerőmű kiégett kazettáinak újrafeldolgozása. A magyarországi tárolása azért is fontos, tette hozzá, mert erre még szükség lehet.

Az RHK ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy folyamatosan nagy az RHK tevékenységének támogatottsága. A helyi településeket évente mintegy egymilliárd forinttal segítik, ez azonban nem támogatás, hanem finanszírozás azért, hogy "azok a települések, amelyek a nemzet érdekében valamit felvállalnak, azok fejlődni is tudjanak". Így négy társulás és 36 önkormányzat jut pénzhez. Hegyháti József úgy véli: "hasznos lenne, ha a támogatásokat a kormány szabályozná, hogy azok ne esetlegesek legyenek".