Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MFB csoporthoz tartozó Hiventures indulása óta több, mint 2000 beérkező projektet vizsgált meg, amelyből 204-et választott ki, 17 milliárd forint értékben. Egyebek mellett a hatalmas volumenszám miatt a kockázati tőkealap-kezelő úgy döntött, hogy június 1-től újragondolt befektetési programokat kínál a hozzájuk jelentkező startupoknak.

Az inkubáció, magvető és növekedési életszakaszokban a belépési kritériumok, a teljesítésre váró mérföldkövek és az igényelhető befektetési összegek is változni fognak - közölte a Hiventures.

Korai szakasz

A korai szakaszban lévő vállalatoknak az Inkubációs tőkebefektetési programot ajánlják. Ide egy kidolgozott ötlettel lehet jelentkezni. Itt még nem fontos, hogy legyen cég, sőt, Mikesy Álmos, a Hiventures Inkubációs befektetési igazgatója az erről szóló sajtótájékoztatón nem is javasolta, hogy már megalapított céggel jelentkezzenek jelöltek, ugyanis szerinte egyszerűbb, ha közösen alapítják meg azt. A folyamatról elmondta, hogy egy online jelentkezést követően egy dedikált befektetési manager veszi fel a kapcsolatot a csapattal, akivel üzleti és pénzügyi tervet készítenek el. Ezt követően a csapat egy pitch keretében egy bizottság előtt mutatja be az ötletét, amit ha sikeresen teljesít, akkor befogadják az ötletet.

A sikeres befektetési döntést követően, a csapatok eddig 9 millió tőkebefektetést kaphattak 9 százalékos tulajdonrészért cserébe. Ez most összesen 15 millió forint összegű befektetésre emelkedik, amelynek alapja továbbra is a 9 millió forintos tőkebefektetés lesz, amelyhez társulhat egy 6 millió forintos, a későbbiekben tulajdonrészre konvertálható tagi kölcsön. Az Inkubációs befektetési program célja, hogy elkészüljön a prototípus.

Az Inkubáció+ részeként eddig 30 millió forintos, konvertálható tagi kölcsönt kaphattak a startupok, ami az újragondolt koncepciónak megfelelően 50 millió forintra emelkedik. Azoknak a projekteknek, amelyek a régi konstrukció szerinti 9 milliós befektetést kaptak, lehetőségük lesz a megnövelt finanszírozási lehetőséget kiaknázni, amit a projekt későbbi életszakaszában, fejlesztési és pénzügyi terv figyelembevételével, egyedi elbírálás alapján igénybe tudnak venni.

Piacra jutás

Következő lépésként a csapatok összesen így már 65 millió forint befektetés felhasználásával vághatnak neki a Magvető befektetési programnak, amelynek belépési követelménye az inkubációs fázis mérföldköveinek teljesítése: a kész prototípus és az első piaci árbevétel prezentálása - mondta el Katona Bence, a Hiventures vezérigazgató-helyettese. Eddig ebben a szakaszban összesen 40-150 millió forint befektetést kaphatott a startup, kisebbségi tulajdonrész mellett. Ez az összeg most 65-250 millió forintra emelkedik. A magvető életszakasz lényege az üzleti modell és a prototípus finomhangolása, egy skálázható termék létrehozása, amely akár a nemzetközi piacon is képes megállni a helyét.

Növekedési szakasz

A Növekedési tőkebefektetési program a komolyabb, legalább 10 millió forint árbevétellel rendelkező cégeknek nyújt finanszírozást. Ebben az életszakaszban a befektetett tőke a skálázódáshoz, valamint a nemzetközi piacra lépéshez szükséges. Korábban maximum 500 millió forint tőkebefektetést kaphattak az ezen életszakaszban lévő cégek, míg az újragondolt koncepció értelmében az első körös 500 milliós befektetés mellett, társfinanszírozóval ez az összeg több körben elérheti akár az 1 milliárd forintot is. Ebbe a programba házon belülről és kívülről érkező cégeket is várnak - jegyezte meg Szluha Dénes, a Hiventure Növekedési befektetési igazgatója.

A  kockázati tőkealap-kezelő arra ösztönzi a cégeket, hogy bármely tőkeprogramba való jelentkezés esetén gondolkodjanak társbefektető bevonásán. A Hiventures indulása óta 18 esetben más társfinaszírozóval együtt fektetett be, 4 alkalommal pedig később csatlakozott a projekthez más befektető, ezzel összesen 2,2 milliárd forint értékben érkezett külső finanszírozás.

Az elmúlt két év mérlege

A két évvel ezelőtti indulás óta eltelt időben eddig 204 cég kapott már befektetést a kockázati tőkealap-kezelőtől több mint 17 milliárd forint értékben: 122 inkubációs fázisban lévő cég 2,4 milliárd forint befektetést, 48 magvető fázisban lévő cég 5,3 milliárd forint befektetést, valamint 34 növekedési életszakaszban lévő cég összesen 9,5 milliárd forint befektetéshez jutott.

2018 végére a Hiventures portfóliójába kerülő cégek össz árbevétele átlagosan 85 százalékkal nőtt a tőkebevonás hatására, ami kiemelkedő teljesítménynek számít nemzetközi viszonylatban is - mondta  Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója. A cégek 2018-as export árbevétele elérte az 1 milliárd forintot, ami 78 százalékos éves növekedést jelent - tette hozzá. A vezérigazgató szerint a 2018 végére a Hiventurestől befektetést kapott startupok összesen 756 főt foglalkoztattak.

A Hiventures befektetési tőkeprogramok finomhangolása mellett a jövőben még várható más fejlesztés is, többek között napirenden van bizonyos iparágakra szakosodott alapok indítása, valamint a startupok mellett, más hagyományosabb üzletmenettel rendelkező kis- és középvállalkozásokat segítő finanszírozási lehetőségek kialakítása is, többek között a már korábban bejelentett MFB Generációváltási Tőkeprogram - derül ki a Hiventures közleményéből.