Több száz ember munkája szűnik meg - bezár az üzem

Az év végén megszünteti termelését Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányája, a Márkushegyi Bányaüzem. A bezárás összesen 675 ember munkahelyét érinti, de egy jelentős létszám részt vesz majd a bányászkodással érintett területek 2018-ig tartó helyreállításában.
MTI-Eco, 2014. május 1. csütörtök, 10:09
Fotó: Napi.hu

A bányában jelenleg 525 saját dolgozót és 150 külsős munkavállalót foglalkoztatnak. A külsősök egy bányászati társaság alkalmazottai, ők határozott időre, 2014 végéig vállalták a munkát. A saját dolgozók közül 280 ember már most is jogosult átmeneti bányászjáradékra, azaz ötezer műszakot vagy 25 évet töltött földalatti munkán - mondta Kovács András Zoltán, a bányát működtető Vértesi Erőmű vezérigazgatója. Jelenleg is folyik egy felmérés, amellyel vizsgálják, hogy hányan, milyen feltételekkel szerezhetnek jogosultságot bányászjáradékra vagy a munkaügyi központtal együttműködve hogyan biztosítható a foglalkoztatásuk.

Márkushegyi Bányaüzem kivitelezése 1976 tavaszán indult el, az üzem 1981. április 1-je óta termellt. Ez volt hazánk egyetlen még működő, mélyművelésű szénbányája.

"Csak annyi saját emberünknek leszünk kénytelenek felmondani, akik már nem szükségesek a földalatti rekultivációs munkához. Az első csoportos létszámleépítés nem éri el majd a 100 főt. A földalatti munkák befejezése után 2016-ban újabb csoportos létszámcsökkentés várható, mivel az eszközök és haszonanyagok kimentése után bezárnak a földalatti létesítmények" - mondta el a Kovács András Zoltán.

Tájékoztatása szerint a bezárásra fordított összeg munkaügyi költségeket is tartalmaz. Minden saját dolgozónak - a végkielégítés mellett - alanyi jogon jár 1,6 millió forint újrakezdési támogatás, valamint átképzési támogatást vehet igénybe olyan szakma elsajátításához, amellyel biztos munkahelyet találhat.

Hatalmas összegbe kerül a bezárás

Magyarország kötelezettséget vállalt a bánya bezárására, amikor az Európai Uniótól engedélyt kért a 2002 óta fennálló szénfillér támogatás folytatására. A szénfillér a versenyképtelen szénbányák bezárására adott támogatás, amelyet már 2002-től beépítettek az áram árába. Ez egyenlíti ki a Vértesi Erőmű bányászati tevékenységének veszteségeit, mely évente mintegy hat milliárd forint, a szénfillér nélkül az erőmű csődbe menne.

A vezérigazgató közölte: a bánya bezárásához, a terület helyreállításához és a munkaügyi intézkedések fedezetére összesen 42,2 milliárd forintot kell fordítani. Ez az összeg az áram árába beépített szénfillér támogatásból képződött, illetve képződik 2018-ig, a helyreállítás után a támogatás már nem terheli a fogyasztókat.

A szenet olcsóbb szállítani, mint kibányászni

A Vértesi Erőmű biztosítja Oroszlány és Bokod hőellátását, az itt eltüzelt szénnel termelt villanyáram maradék hőjével. Az erőművet fokozatosan megújuló erőforrások égetésére állítják át, de 2015-ben még jelentős marad a széntüzelés aránya, amit vásárolt tüzelőanyaggal kell megoldani.

"Az évi 640 ezer tonnás szénfelhasználás 25 százalékát fedezik a tartalékok és a magyarországi beszerzés, a szükségletek 75 százalékát külföldről kell beszerezni. A jelenlegi ajánlatok szerint a vásárolt szén az erőmű kapujáig szállítva olcsóbb, mint amit bányászunk. A megtakarítás évente 1,3 milliárd forint is lehet" - mondta el a vezérigazgató.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2014.05.03 11:13

@Abbe: Erre a kérdésre még soha egyetlen un. illetékes sem tudott egzakt választ adni.

Válasz:::Tudna de nem akarja !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.05.03 08:18

@rigolya: "Különben a magyar már csak ilyen: inkább megveszi az olcsóbb húst, tejet, szenet...Amit ide is kell szállítani.

Hogyhogy a magyar ipar csak a külföldi bányászati költség plusz szállítási költségnél is drágábban képes ezeket előállítani?"

Erre a kérdésre még soha egyetlen un. illetékes sem tudott egzakt választ adni. Miért termelünk a konkurenciánál drágábban. Válasz nincs,csak szöveg a kettős mércéről, elnyomásról stb.
Azt még nem láttam leírva, mi az oka a permanens sikertelenségnek....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.05.02 22:02

@ABCYQ: Az 50-60 éves bányásznak már nem nagyon kell bányászkodnia, ugyanis megvan a kedvezményes nyugdíja általában.

Különben a magyar már csak ilyen: inkább megveszi az olcsóbb húst, tejet, szenet...Amit ide is kell szállítani.

Hogyhogy a magyar ipar csak a külföldi bányászati költség plusz szállítási költségnél is drágábban képes ezeket előállítani?

Különben a magyar nonprofit energiaszolgáltatók nem ugyanebben a cipőben fognak járni 10-20 év múlva, mert a nagy állami monopólium szociális szempontok szerint vezetve nem fog törődni eléggé a saját versenyképességével?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.05.02 21:48

@Haynau:
Tehát nem vagyok símán "külföldön dolgozó", vállalkozásom van, fejlesztő cégem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.05.02 21:47

@Haynau:

Kedves Barátom Haynau,

két dolog közül kellett választanom, mivel fejlesztő vagyok, feltaláló és befektető is. Vagy fizetem tovább azt amit a bank szándékosan emelt folyamatosan kénye-kedvére annyival amennyivel akarta ( még csak 2 éve kezdtem visszafizetni, de a 20 évre felvett pénz 20%-át már visszafizettem ezen idő alatt, mert a 4%-os kamat az egy benyalókás duma volt )és akkor 20 év alatt ilyen törlesztők mellett a felvett hitel min. négyszeresét fizetem vissza, azaz 50 helyett 200 milliót vagy hagyom a francba az egészet és folytatom máshol azt amibe belekezdtem és hagyom bedőlni az egészet. Nos a döntés eleinte nehéz volt, hiszen 50 millióért milliárdokat tett volna tönkre az egész hercehurca, de mégis ezt választottam.

Így 1,2-1,5 mrd-ot foglaltak le 50 millióért, a bank semmilyen alkut nem akart kötni, ragaszkodott ahhoz, hogy bár az 50 helyett már 20-at visszafizettem 2 év alatt, de még 100 millióval tartozom, mindent elvegyen.

Ajánlataimat visszalökte és intézkedett cégeim eladásáról, mindent lefoglaltak, mindent ami a nevemen volt, stb. még az öcsém lakásának nevemen levő 1/4 részét is, gyakorlatilag elvágtak minden bevételi vagy legális lehetőségtől.

Azt mondta a nagydarab cigány "valaki" a bankban, hogy tudják, hogy sokkal okosabb vagyok mint ők, de addig fognak akár a világban is üldözni, amíg nem fizetek....

Nos ekkor szakadt el az a bizonyos cérnaszál, hiszen a házam 3x többet ért mint 50 milla, de taroltak a mocskok, hogy azt mondtam a nejemnek - indulunk, kutya és a macskák az autóba, stb. teherautó ami még kell és hátrahagytam a házamat, elhagytuk Magyarországot. Kijelentkeztünk és kivándoroltunk Magyarországról.

Amikor én haragszom a bankokra, bankárokra vagy éppen politkusra, megvan minden okom rá.

Sorry kicsit hosszú volt, de én azt a pénzt is a fejlesztésre fordítottam, amit a házunkra azt jelzálogfedezetként adva felvettünk.

Volt értelme?? Volt, de ez egy hosszú történet, aminek most nincs még itt az ideje nyilvánosságra kerülnie.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html