Több száz patika tűnhet el

A gyógyszerészkamara szerint, ha a jövő évi költségvetésben a kis forgalmú gyógyszertárak működési támogatását elvonják, 500-700 patika kerülhet működésképtelen helyzetbe.
B. Varga Judit, 2009. augusztus 31. hétfő, 15:45

A Szinapszis Egészségügyi Piackutató Tanácsadó Kft. a Magyar Gyógyszerészi Kamarával (MGYK) együttműködve átfogó piackutatás keretében vizsgálta, hogy a magyar lakosság körében milyen szerepe van a gyógyszereknek, illetve az egyéb gyógyhatású, étrend-, táplálékkiegészítő termékeknek, mennyit költenek az emberek ilyen típusú termékekre (Napi, 2009. augusztus 26.).

A felmérést ismertető tájékoztatón Horváth Tamás gyógyszerészi kamarai elnök elmondta: ha a jövő évi költségvetésben a kis forgalmú gyógyszertárak működési támogatását elvonják, 500-700 patika kerülhet működésképtelen helyzetbe. Szerinte ha tovább csökken a gyógyszertárak állami támogatása, az a kistelepüléseken élők gyógyszerellátását veszélyeztetheti és növeli a lakosság gyógyszerbeszerzési költségeit. Mint kiemelte, az tény, hogy a visszatérítendő finanszírozásitámogatás-előleget - ami a költségvetésnek nem jelentene többletkiadást, ám évközben a kis falusi patikák likviditásának javításával a készletezést segítené - már idén sem kaphatják meg a patikák.

Az Egészségügyi Minisztérium nem tart a patikák megszűnésétől s igyekszik az idei finanszírozási feltételeket jövőre is megőrizni. A gyógyszerkassza valószínűleg nem lesz nagyobb a jövő évi költségvetésben, de az Egészségügyi Minisztérium arra törekszik, hogy kisebb se legyen - mondta el múlt heti tájékoztatóján Medgyaszai Melinda szakállamtitkár. A szakember - reagálva a Magyar Gyógyszerészi Kamara sajtótájékoztatójára - elmondta, nem tart attól, hogy patikák szűnnének meg, hiszen a patikaalapítást is lehetővé tevő gyógyszer-gazdaságossági törvény 2007-es életbe lépése óta 300 gyógyszertár létesült. Hozzátette: ez a tendencia folytatódni fog. A múlt évben egyébként 343 milliárd forintot tett ki a gyógyszerkassza, amiből átlagosan 22 millió forinttal részesültek a patikák.

Nyilvánvalóan a Szinapszis felmérésére - amelyben a vényköteles gyógyszerköltések jelentős megugrását mutatták ki - reagált Medgyaszai Melinda, amikor kifejtette: az ártámogatások csökkentése miatt a dobozonkénti betegterhek átlagosan kétszáz forinttal nőttek 2006-ról 2007-re, a növekedés pedig stagnál 2009-ben, és nem számolnak gyógyszerár-növekedéssel sem. Sok originális gyógyszernek lejár ugyanis a szabadalmi védettsége, ami lehetővé teszi a generikus utángyártást, így olcsóbbá téve a patikaszert.

HOZZÁSZÓLÁSOK