Több száz tankönyvet átírnak - végképp lenyúlja az állam a tankönyvpiacot?

A kormány 2019-re új Nemzeti alaptantervet (Nat) és ehhez új tankönyveket is ígér, az Emmi államtitkára szerint a következő években több száz taneszközt dolgoznak át vagy fejlesztenek az "állami szerepvállalásnak köszönhetően". A tankönyveket az egri Eszterházy Károly Egyetemhez áttett OFI fejleszti és adja ki.
Domokos Erika, 2018. július 7. szombat, 15:31
Fotó: MTI Fotó

Végképp lenyúlja az állam a tankönyvpiacot? címmel nyújtott be írásbeli kérdést Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének. A kormány 2019-re új Nemzeti Alaptantervet (Nat) és ehhez új tankönyveket is ígér, ezért a képviselő azt tudakolta a minisztertől, hogy lehetővé teszik-e a magánkiadók számára, hogy meghosszabbítsák a jelenlegi könyvek engedélyeit legalább az új Nattal kompatibilis tankönyvek megjelenéséig.

A magánkiadók engedélye 2018 augusztusában lejár, a minisztérium ugyanis 2014 óta nem ad lehetőséget a tankönyvek engedélyezésére, illetve a kiadott engedélyek meghosszabbítására.

Az Orbán-kormány öt évvel ezelőtt kezdte központosítani a tankönyvkiadást és -ellátást, akkor erre 53 milliárd forintot különített el. Az állam megvette a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt.-t (a korábbi Nemzeti Tankönyvkiadót) és az Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft.-t, a beszerzést és terjesztést az állami tankönyvellátóhoz (Kello) delegálták, valamint elkezdték átdolgozni a tankönyveket. Az új állami tankönyvfejlesztő és -kiadó az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) lett, - amelynek kísérleti kiadványaiba elképesztő hibák is kerültek-, majd ennek feladatait 2017-től az egri Eszterházy Károly Egyetemhez tették át. (A taneszközök "fejlesztésére" sok milliárd forint uniós támogatást is igénybe vesz az Emmi, illetve az OFI - a szerk.)

Az eddig "fejlesztett" állami tankönyvekkel kapcsolatban Arató Gergely írásbeli kérdésében megjegyezte, hogy azokról sorban derül ki: szakmailag gyenge minőségűek, gyakran tartalmilag is kifogásolhatóak. Ennek következménye az, hogy minden állami erőltetés ellenére is csökken az állami tankönyvek aránya, ma már az iskolások egyharmada a magánkiadók tankönyveiből tanul, amíg teheti - írta az ellenzéki képviselő, aki azt is megkérdezte a minisztertől:

Mikor látják be végre, hogy az állami tankönyvellátás rendszere 1990 után másodszor is megbukott?

Rétvári: Arató a magánkiadók lobbistája

Kásler Miklós miniszter nevében ismét Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki szerint a DK-s politikus a kérdésével csatlakozott a - részben külföldi - magánkiadók parlamenti lobbista csapatához. Ahogy kormányon, úgy ellenzékben is privatizálnának mindent, nem törődve a gyerekek érdekeivel, csak a megszerezhető profittal.

A hatályos jogszabályok alapján a tankönyvjegyzékre felvett tankönyvek továbbra is legfeljebb az engedélyben meghatározott időtartamig forgalmazhatók tankönyvként - írta Rétvári. (A magánkiadók közismereti tankönyveire 2014-ben kiadott engedélyek 2018-ban lejárnak, így ezek a kiadványok a 2018-2019-es tanévre rendelhetők utoljára, utána csak az állami kiadásúak - a szerk.)

Az Emmi-államtitkár szerint egy racionális és átlátható tankönyvellátási rendszer jött létre, amelyben, ha szükséges, továbbra is részt vehetnek olyan piaci kiadók, amelyek a miniszteri felhívásokban foglalt feltételeknek megfelelnek. A pedagógusok szabad tankönyvválasztáshoz való joga garantált, és a választásukat már nem a piaci kiadók marketingtevékenységének befolyása határozza meg - véli Rétvári.

Alsóban megbukott a tartós tankönyv
A kormány 2013-tól az ingyenességet részben tartós, más néven kölcsön tankönyvvel biztosítja, azaz az év végén a diáknak vissza kell adnia a taneszközt. Ez azt is jelenti, hogy a tanuló nem írhat bele, húzhat alá semmit a tankönyvben, ha mégis megrongálódik a tankönyv, azt a szülőnek kell pótolnia. A tartós könyvek azonban az alsó tagozatban nem váltak be, a kormány 2017-ben az 1-2. évfolyamon kivezette azokat, s Palkovics László oktatási államtitkár korábbi nyilatkozata szerint a 3. és a 4. osztályosoknál is megszüntethetik. A 3-9. évfolyamon használt kölcsönkönyvek a szülök többsége (a válaszadók 69 százaléka) szerint korlátozza a gyermekeket a tanulásban - derül ki a Szülői Hang Közösség által az idei tanév végén készült kutatásból, a önkéntes anonim online kérdőíveket 2158-an töltötték ki.

Új Nat, egy tankönyvkiadó

Az államtitkár azt is közli, hogy "az új Nat bevezetésével egyidejűleg a tankönyvkiadásért felelős kiadó gondoskodik arról, hogy legyen minden évfolyam minden tantárgyához megfelelő kínálat a tankönyvjegyzéken". Rétvári szerint a tankönyvellátás megújult rendszerének kiemelt célja volt a minőségi és elérhető árú tankönyvek biztosítása.

A tankönyvek azonban 2014 előtt is kötött árasak voltak Magyarországon, az oktatásért felelős miniszter határozta meg a kiadványok maximális árát, ennél azonban olcsóbbak voltak a kiadók közti verseny következtében - hívta fel a figyelmet a Szülői Hang Közösség.

Rétvári arra is kitért válaszában, hogy "a magyar állam átvállalja a szülők anyagi terheit, mivel a 9. évfolyamig minden tanuló részére, 10-diktől pedig a rászoruló gyermekek részére ingyenesen biztosítja a tanuláshoz szükséges tankönyveket. Ezek az intézkedések azt jelentik, hogy az állami kiadó gondozásában megjelent tankönyvek ára 40 százalékkal csökkent 2013-hoz képest, és ma már 1 millió tanuló - az összes köznevelésben résztvevő diák 85 százaléka - kapja térítésmentesen a tankönyveket - írta Rétvári. (Az állam 2012 előtt is ingyenes tankönyvellátást biztosított a rászoruló és a három vagy több gyerekes családoknak. Az ingyenességet az Orbán-kormány kiterjesztette a nem rászoruló, azaz a jobb módban elő családokra is - a szerk.)

Félreteszik?
Gyakori szülői tapasztalat, hogy az iskola rendel a gyerekeknek állami kiadású tankönyvet, amit végül a tanár nem használ rendszeresen a tanításhoz - írta a Szülői Hang a 2018-as, szülők megkérdezésével készült kutatására hivatkozva. Válaszadóik szerint a nem használt állami kiadású tankönyvek száma gyermekenként átlag 1,5-2 darab. Ha ezt felszorozzuk az általános iskolában, gimnáziumban és szakiskolában tanulók számával, akkor durván megbecsülhető, hogy hány állami kiadványt rendelhettek meg, de nem használnak a közoktatásban: több mint kétmilliót.

Szűk tankönyvjegyzék, minőségi tartalomszolgáltatás?

"A tankönyvek fejlesztése folyamatos feladat, amely keretében a következő években több száz taneszköz átdolgozása, fejlesztése valósul meg köszönhetően az állami szerepvállalásnak. Többek között olyan területeken is, amelyeket a tankönyvpiaci szereplők üzleti okokból korábban nem találtak elég vonzónak" - véli Rétvári, aki szerint ilyen terület a nemzetiségi iskolákban tanuló vagy a sajátos nevelési igényű diákok taneszközei (erre 2018-ra 2,3 milliárdot különített el a kormány). Az államtitkár szerint a "tankönyvellátás rendszere átlátható, fenntartható, ugyanakkor minőségi tartalomszolgáltatássá alakult".

A kép forrása: MTI Fotó/Rosta Tibor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2018.07.09 10:17

Jöjjenek haza a külföldön dolgozók, vagy talán ne ? Van egy sorozat az ilyen, sikeresen beilleszkedett emberekről, az egyik, nem állami TV-ben. Ők még felállnak a magyar himnuszt hallva, de mind azt mondja, hogy nem jönnének haza, amíg ez a korrupt, cigus világ van Magyarországon. A gyerekeik meg már magyarul sem tudnak.
Ezért kell a tolvaj rendszerhez kritikátlanul hű alattvalókat nevelni. És, tulajdonképpen, ebben van az állami tankönyvkiadás prioritásának a lényege. Nem állampolgárokat, hanem alattvalókat kell neveln!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszaii, 2018.07.08 10:49

Szerencsére nem hülyék hogy hazajöjjenek.
Ne gyertek haza !
Ez egy illiberális, rabló mutyi ország..
Nem a teljesítmény, a munka a fontos, hanem a kapcsolatok, Orbánhoz való hűség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.07.08 01:49

Érdekes dolog történt ma velem, a kirándulóhelyen, ahova közel 50 éve járok, most vettem észre, hogy ott egy komplett vízesés is van, lagúnával, majd feltöltök fotót, pont olyan mint Thaiföld vagy ilyesmi. Igaz, azt a - tőlem pár évvel idősebb - arcot is láttam ott, akit nem csak az tesz egyedivé hogy Ferrarija van (nem régi, hanem az egyik legújabb, az én amerikai cirkálóm elbújhat mellette), hanem az is, hogy emellett egy igazi szocreál lakótelepi lakásban lakik (igaz én is, de az enyém legalább már némileg újabb építésű, tégla, ez az arc meg abba az igazi szocreál tízemeletes betonban, bár valamennyire felújította azért, úgy hallotam). A szokás nagy úr tehát, úgy látszik, a szocreálban is...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.07.07 23:56

Gyertek haza rabszolgák, ebbe a tankönyvátíró mutyiországba, ebbe a kifosztott, szétlopott, két boxosfamília szemétdombjává züllesztett mutyiországba, eltartani a nyuggereket és boxos földesurakat, tehát az egész élősködő tolvaj mutyibandánkat, gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.07.07 23:32

Nincs ennél most fontosabb! De azért...

Gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html