Több százmilliárdnyi forrás válik elérhetővé

Mintegy 400 milliárd forint értékben ír ki pályázatokat a következő időszakban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), várhatóan 2013 március végéig az összes felhívást meghirdetik.
NAPI, 2012. december 21. péntek, 15:00
Fotó: Napi.hu

Az NFÜ közleménye szerint a jelenlegi uniós programozási időszakban rendelkezésre álló összeg 85 százalékáról már támogatói döntés született, kiválasztották a megvalósítandó projekteket. Jelenleg csaknem 1150 milliárd forint pályázható.

Az ügynökség kiemelte: a rendelkezésre álló pénz teljes felhasználása érdekében elkezdték számba venni az esetlegesen nem megvalósítható projekteket. Folyamatosan nyomon követik a forrásokat, néhány területen már tartaléklistás nyerteseket is bevontak, illetve egyes népszerű pályázatoknál emelték a keretet.

Az elmúlt időszakban a gyorsító intézkedéseknek köszönhetően elszámolhatóvá vált a projekteknél a költségek növekménye, így befejezhetőek lesznek azok a fejlesztések, amelyek megvalósítása jelentősen megdrágult a korábban meghozott támogatói döntést követően - közölte az NFÜ. Hozzátette: tovább növelte az eredményességet, hogy bizonyos konstrukcióknál a korábban megítélt támogatások utólagos növeléséről is döntés született, csökkentve a kedvezményezettek önerő-hozzájárulásának mértékét.

Az NFÜ által támogatott projektek között a helyi közösségek életminőségét javító beruházások, valamint országos jelentőségű kiemelt fejlesztések egyaránt szerepeltek. Ez utóbbi döntéseknek köszönhetően újíthatják fel a budai Várbazárt, modernizálhatják a Várnegyed közlekedését, újulhat meg teljesen a Zeneakadémia, elkezdődik több turisztikai központ tízmilliárdos nagyságrendű rekonstrukciója, illetve európai minőségűvé válik a magyarországi úthálózat és a vasúti vonalak egy része.

HOZZÁSZÓLÁSOK