Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Májusban is folytatódott az újautó-forgalombahelyezések növekedése, de az öthavi mennyiség így is alulmúlja az egy évvel korábbit.
A múlt hónapban 5010 új autóra került rendszám, ami 9,4 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. Ezzel az öthavi darabszám megközelíti a 22,2 ezret, így a 2012 azonos időszakához mért elmaradás 2,8 százalékra mérséklődött - derül ki a DataHouse adataiból.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) értékelése kiemeli, hogy az év eleji jelentős visszaesést márciusban követő növekedés folytatódott, ám a valóságos piaci folyamatokat az első félévi forgalomba helyezési darabszámok ismeretében tudják majd reálisan értékelni és az év végére szóló prognózist - szükség esetén - kiigazítani. Az MGE azt várja, hogy az első félév végére a forgalomba helyezési darabszám eléri vagy kismértékben meghaladja a tavalyi volument, ami némi bizakodásra adhat okot az év hátralévő részére.

A kishaszonjárművek piacán ugyanakkor borúsabb a kép, hiszen a májusi, közel 5 százalékos csökkenés azt eredményezte, hogy az öthavi 3,8 ezres darabszám megközelítőleg 13 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbit. E kategória az MGE értékelése szerint 2012 második félévében torpant meg az addig növekvő értékesítés, így az eredmény 2012 egész évre végül visszaesés lett. Ez részben a magánhasználatra is vásárolt kishaszonjárművek forgalma megtorpanásából, részben a használók takarékosabb gazdálkodásából adódik. Az MGE szerint jelentős előrelépés itt sem várható 2013-ban - a havi 1000-1200 darab lenne az a minimum, amely a szakma minőségi színvonalát fenn tudná tartani, ám ettől igen messze van a piac.