Világszerte nőtt a megújuló energia szektorban történt üzletkötések száma, összértéküket tekintve mégis 33,4 milliárd dollárra estek vissza a 2009. évi 48,8 milliárd dollárhoz képest - derül ki a PwC Üzletkötések a megújuló energia piacán című tanulmányából. Elsősorban Észak-Amerikában tapasztalhatunk jelentős fellendülést, ahol a 181 ügylet során elköltött 13 milliárd dollárral közel azonos értékben kötöttek üzleteket, mint Európában 2010-ben.

Nemzetközi szinten az energiahatékonyságot célzó üzletkötések száma megháromszorozódott. Számszerűsítve ezek az üzletek 3 milliárd dollárral, azaz 11 százalékkal képviseltették magukat a megújuló energiákkal kapcsolatos ügyleteken belül, megelőzve ezzel az elmúlt év vezető piaci szegmensét, a vízenergiát. Összességében a szél- és napenergia területe továbbra is meghatározója az ágazatban kötött ügyleteknek.

További fontos változás a korábbi évekhez képest, hogy az amerikai és francia atomenergia-termelő, illetve technológiai cégek piaci tevékenysége a szél- és napenergia ágazatok felé mozdul el. Ezzel a vállalatok célja, hogy tovább bővítsék az alacsony karbonszintet célzó kínálatukat.

Az atomenergia-termelő cégek ilyen irányú lépéseinek hátterében elsődlegesen a diverzifikáció áll. A Japánban kialakult nukleáris helyzet nyomán egyértelművé vált, hogy fel kell mérni az energiatermelési portfoliót. Mindez nem állítja le teljes mértékben az atomerőművi beruházásokat, rövidtávon azonban tovább ösztönözheti a nukleáris cégeket, hogy a megújuló energiák irányába mozduljanak el - mondta Russel Lambert, a PwC üzlettársa és a magyarországi energia iparági csoportjának vezetője.

A tranzakciók számának növekedése ellenére a megújuló energia piacán kötött üzleteken elérhető "zöld prémium", - amely azt a többlet árat jelenti, amit a befektetők hajlandók voltak fizetni olyan cégekért, amelyek a megújuló energiák ágazatban rendelkeznek termékekkel - egyre csökken. Ez a jelenség részben az eladóknak árakkal kapcsolatos elvárásainak mérséklődésére, részben pedig a piac fokozódó stabilitására vezethető vissza.

Magyarországon az üzletkötéseket tekintve a legutóbbi időszakban elsősorban az MVM tranzakciója említhető, amely a 2009-ben indult szélerőmű projektje keretében vásárolta fel a Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft-t - fogalmazott Radványi László, a PwC magyarországi energia iparági csoportjának vezető menedzsere. A megújuló energia részesedése Magyarországon 2010-ben a teljes előállított energián belül 7,4 százalék volt. Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve szerint a tervezett 2020-as részarány 14,65 százalék a bruttó energiafogyasztás 7,6 százalékos becsült növekedése mellett. A tervezett növekedés szerint a 2015-ig 0,9 százalékkal nőne a részarány a bruttó energiafogyasztás 8,3 százalékos előre jelzett emelkedése mellett, míg 2015-2020 között további 6,35 százalékkal 0,7 százalékos bruttó energiafogyasztás csökkenés mellett. Mindezek alapján a hazai piac élénkülésére első sorban 2015 után lehet számítani, ennek azonban elengedhetetlen feltétele a jelenlegi eljárások egyszerűsítése, és a megfelelő szabályozási, illetve támogatási rendszer kialakítása.