Többet fizetünk autópálya-használatért

Több e-matricát vásároltak az autósok az idei első félévben, mint egy évvel korábban – adta hírül a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ). Az e-matrica-értékesítésből származó bevétel 10 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi adatokhoz képest.
Kovács Bertold, 2017. július 3. hétfő, 13:08
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nőtt az eladott e-matricák darabszáma, az ebből származó első féléves bevétel már csaknem bruttó 42 milliárd forint volt. A tavalyi első féléves adatokhoz képest 8,3 százalékkal több matricát adtak el idén, ami közel 10 százalékos bevételnövekedést eredményezett - derül ki a NÚSZ közleményéből. Mivel az úthasználati jogosultság árai és feltételei nem változtak, a növekedés hátterében a forgalombővülés áll.

Az autósok egyre tudatosabban vásárolják meg az úthasználati jogosultságot: csökkent az ad-hoc vásárlások aránya és nőtt a hosszabb érvényességi idejű matricavásárlások aránya. Kiemelkedő bővülés jellemezte a megyei e-matricák eladását. Idén eddig 190 ezerrel több megyei e-matricát váltottak, mint tavaly.

Továbbra is a Pest megyei matricából fogy a legtöbb, 901 ezer autós vásárolt itt úthasználati jogosultságot, ami magasan kiemelkedik az őt követő Fejér, illetve Győr-Moson-Sopron megye 169 és 111,5 ezres eladási darabszámától.

Megyei szinten a legnagyobb növekedést a Baranya megyére érvényes e-matricák érték el, negyedével nőtt az eladásszám, míg az ezt követő Zala megyében a növekedés csaknem 20 százalékos volt. (Egyre nehezebb megúszni az autópályás büntetést.)

A külföldi úthasználók aránya már a turisztikai főszezon előtt elérte a 35 százalékot, 2,34 millió eladás történt külföldi felségjelű járműre, ami 10 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Legtöbbet a román és német felségjelű autók használják a fizetős útszakaszokat, mindkét csoport a külföldi eladások ötödéért felel. A közlemény megjegyzi, hogy Burundiból és Szváziföldről több mint 40, a Holland Antillákról pedig 18 autó vette igénybe a fizetős úthálózatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2017.07.03 15:59

@jetta84: hát baromira nő..csak kérdés, hogy kinek
mindaemellett ebben a baromi nagy növekedésben mégis fura módon az életszínvonalra utaló összehasonlításban a listák végén (uccsó harmadában)kullogunk, legyen az gdp/fő, vagy az egyénis fogyasztás mérésében (ami már közelebb van a valós életszínvonalhoz)
és ugyan csökkent a mélyszegények száma, de ezzel párhuzamosn nőtt a dolgozói szegénység..de visegrádiak között így is borzasztó sokan vannak nálunk
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jetta84, 2017.07.03 15:28

Mekkora propagandát nyom a napi.hu!Teljesen félreérthető a cikk, mintha drágulásról lenne szó, holott az autópálya bevételének emelkedését magyarázza.Aki nem olvas bele a cikkbe annak megint egy negatív írás jön le az országról, holott pont az ellenkezője az igaz, mert több matricát vásároltunk mint tavaly, hála az életszínvonal növekedésének.
Ennyit az ellenzéki propagandáról...!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html