Az augusztus 27-én így felvételt nyerő - valamint a még rendes eljárásban költségtérítéses képzésre bekerülő mintegy 16 ezer - leendő hallgatónak ősztől tandíjat kell fizetnie, vagy éppen a szüleiknek.

A magyar szülők 81 százaléka finanszírozná gyermeke számára a felsőfokú tanulmányok költségét - derül ki a OTP Bank öngondoskodási index felméréséből. Az önköltséges képzésnél a családot a diploma megszerzéséig terhelő összeg nagysága függ a félévek számától, illetve választott a szaktól, de egyetemenként is eltérő mértékű a félévente fizetendő összeg.

Így a népszerű szakoknál milliós tételekbe is kerülhet a diploma. Például a gazdálkodási és menedzsment képzés - a 2019-es évben erre jelentkeztek a legtöbben - a Budapesti Corvinus Egyetemen 315 ezer forintba, a Budapesti Gazdasági Egyetemen 210 ezer forintba, a Debreceni Egyetemen 195 ezer forintba kerül félévente. Egy átlagos, 240 ezres tandíjjal számolva ez hét félévre már mintegy 1,7 millió forintra rúg.

Ügyfeleinknek azt javasoljuk, hogy az előrelátható és várhatóan nagyobb összegű kiadásokra időben kezdjék el a megtakarítást, hogy a megfelelő befektetési eszköz kiválasztásával, például a tandíj kifizetése ne terhelje meg annyira a családi költségvetést. Az felmérés adatai alapján a szülők elkötelezettek gyermekeik felsőfokú oktatásának költségei, így akár a tandíj fedezése iránt. Mindezt könnyebben és nagyobb eséllyel tehetik meg, ha az ilyen célú megtakarítást nem az utolsó pillanatban kezdik el. Egy 3 százalékos hozamú befektetési eszköz esetében például elég havonta 20 ezer forintot félretenni, hogy 7 év alatt összegyűljön 1,87 millió forint, ami fedezi az említett 1,7 milliós tandíjat - mondta a Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások főosztályának igazgatója.