A duplájára drágulhat a tojás, ha engednek a vásárlóknak

Maguk a fogyasztók követelik meg, hogy változtassanak a boltláncok és nyomást gyakoroljanak a tojástermelőknek, hogy vessenek véget az állatokat kínzó tartási módoknak. Így fordulhat elő az, hogy a ketreces tartás megszűnésével a duplájára drágulhat a tojás, amit épp a vásárlók provokálnak ki.
Szabó Dániel, 2019. október 27. vasárnap, 11:48
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Spar és a Tesco is bejelentette, hogy legkésőbb 2025-től nem akar olyan tojást árulni, amely ketreces tartásból származik, és nem lenne meglepő, ha a két nagy szereplő példáját hamarosan az összes meghatározó élelmiszerboltlánc követné. A lépés mögött elsősorban nemes arculati okok húzódnak meg, a kiskerláncok ezzel is mutatni szeretnék, hogy elkötelezett hívei az állatjóléti törekvéseknek - kezdi a tojásár jövőjét körbe járó cikkét a G7.

Felmérések szerint a vásárlók jelentős része (különösen Nyugat-Európában) ellenzi a csirkék ketreces tartását. Ennek oka, hogy a zsúfolt csirketartás állatkínzásnak tűnik, valamint az a képzet társul a szabadtartáshoz, hogy a tyúk jobb minőségű tojást ad - még ha ezt egyetlen felmérés sem igazolta még.

A kiskerláncok hat éven belül meghirdetett akciója ezért elég nagy teszt lesz a magyar vásárlóknak és a boltoknak is. Jelenleg nem ismerünk semmilyen megoldást, amellyel ki lehetne küszöbölni a durva áremelkedést, ha a tartók kidobják a ketreceiket. Egy tojó tartásának átlagos éves összköltsége ma 13,62 euró (4500 forint), szabad tartásban azonban 17,42 euró (5800 forint), biotartásban pedig 28,6 euróra ugrik (9500 forint) - áll még a G7 cikkében, amely szerint egy tojásra leosztva a tartásbeli különbség azt jelenti, hogy a jelenlegi árakon 40 forintos tojás egy pillanat alatt 80 forintra drágul.

A helyzet pedig az, hogy a tartók bevételei nem növekednek, csak kigazdálkodják a többlet költségeket, miközben a láncok nyeresége sem nő. Ők viszont legalább nullán vannak, miközben a változást kiprovokáló fogyasztók fizethetnek kétszer annyit.

Viszont bár a tyúkok vidámabbak lehetnek szabadtartásban, de környezetvédelmi szempontból lehet, hogy rosszabb lesz a helyzet. "A ketrecben tartott tyúkok takarmányának megtermeléséhez 5,7 négyzetméter kell, hogy egy kilogramm tojást tojjanak, a kifutós, biotartásban lévő tyúkok azonban többet mozognak, többet esznek, ezért nekik 7 négyzetméteren megtermelt takarmánymennyiségre van szükségük ugyanehhez a teljesítményhez" - veti fel a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2019.10.27 22:03

Mennyi állatvédő lehet? 10%?
Csakhogy ők a hangosabbak.
És elvakult klímavédő? 25%?
És kikényszeríthetnek komoly áremelkedéssel járó változásokat.
Ráadásul ezek szerintem nem is valamiért hanem valami ellen harcolnak.
A konkrét esetben a tojástermelőket fenyegetik,meg az autógyárakat.
Nekik mindegy, csak szembeszálhassanak akármilyen mumussal.
Az eredményen meg majd meglepőnek, szívni meg majd közösen fogunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.10.27 18:18

@tlg01: Részedről OK. Nekem is belefér. Csak van egy csomó minimálbéres, közmunkás, akinek már a fejenként egy tojásból készült rántotta sem fog beleférni reggelire, és még ebéd, és vacsora is kéne. De a tyúkokat jobban sajnáljuk, mint a szegényeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2019.10.27 14:04

ha pont 2x akkora lesz - részemről ok:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html