A kormány a Tokaj-Zemplén térségben megvalósuló fejlesztések elősegítésével, támogatásával és az ezekkel kapcsolatos koordinációval kapcsolatos feladatok ellátására július 20-ától kormánybiztossá nevezte ki Wáberer Györgyöt - derül ki a kormány határozatából.

A Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos feladata lesz kidolgozni a térség komplex fejlesztésére vonatkozó koncepciót, továbbá közreműködni annak végrehajtásában. Ennek keretében többek közt

  • összehangolja a térséget érintő projekteket, együttműködve a települések, a megyei önkormányzat és a megyei kormányhivatal képviselőivel;
  • közreműködik a Tokaji Borvidéket érintő kormányzati döntések előkészítésében és végrehajtásában;
  • a térséget érintően közreműködik a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térség tervezési feladataiban, a turisztikai projektek előkészítésében;
  • közreműködik a térség munkahelyteremtő beruházások létesítésére irányuló tervek kidolgozásában és végrehajtásában, és lefolytatja a vállalatok működésével, fejlesztésével összefüggésben a szükséges társadalmi és kormányzati egyeztetéseket.

A kormánybiztos tagja és elnöke lesz a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsnak. A térséget érintő turisztikai kérdésekben  együttműködik a turizmusért felelős miniszterrel és a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel.

A kormánybiztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja, a munkáját titkárság és a Miniszterelnöki Kormányiroda segíti.

A kormánybiztos államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazásra és juttatásokra jogosult (kivéve személyes gépjárműhasználat).

Az egykor főként a szállítmányozásban érdekelt Wáberer György vagyonát A 100 leggazdagabb című 2020-as kiadvány mintegy 92 milliárd forintra becsülte.