Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Erste Group határozatával eldöntött zártkörű tőkeemelés során 44 millió darab új, 1 forintos névértékű, névre szóló dematerializált törzsrészvényt bocsátanak ki, ezzel a társaság alaptőkéje az eddigi 102 milliárd forinttal 146 milliárd forintra emelkedik, a részvények kibocsátási értéke azonban 77,998 800 milliárd forint. Ez utóbbi összeget bocsátja tehát anyabankja a magyar Erste Bank rendelkezésére - írja a Portfolio.hu.

A 78 milliárd forintos tőkeemelés megelőzi a magyar állam és az EBRD 15-15 százalékos tulajdonszerzését, amit a felek június 20-án írtak alá. A tőkeemelés akkora, amekkora összeget a két új tulajdonos együttesen fizet a részesedésszerzésért. A 30 százalékos részesedés egészéért meghatározott 78 milliárd forint vételárár egyébként a tőkeemelést is figyelembe véve 1,1-szeres könyv szerinti értéknek felel meg.

Egy másik közleményben az Erste Bank Hungary azt is közölte, hogy június 30-án megkapta engedélyét a bank Erste Jelzálogbank nevű leánybankja, amelyet a jövőre életbe lépő jegybanki jelzálog-megfelelési szabályoknak való megfelelés céljából állítanak fel.

Terveink szerint a jelzáloglevél kibocsátások tőzsdei aukciók formájában 2016 októberében indulnak majd el. Alapvetően hazai intézményi befektetőknek (biztosítók, befektetési alapok, nyugdíjpénztárak) és bankoknak tervezzük értékesíteni a jelzálogleveleket, melyek között privátbanki vagyonkezelőkre is számítunk - hangsúlyozta Jelasity Radován az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette továbbá, hogy az új törvényi szabályozásnak való megfelelésen túl az Erste jelzálogbanki tevékenységében üzleti potenciál is meghúzódik. Ennek oka az, hogy a közepes, vagy kisebb méretű hazai kereskedelmi bankoknak mérethatékonysági okokból nem éri meg saját jelzálogbankot alapítani, ezek a pénzintézetek más jelzálogbanktól fognak refinanszírozást igényelni. Így az Erste Jelzálogbank az Erste Bankon kívül más bankok részére is készül refinanszírozási szolgáltatással előállni.