Tőkeemelési felhatalmazásról dönthet az FHB közgyűlése

Az FHB Jelzálogbank december 28-ra rendkívüli közgyűlést hívott össze, amely a közgyűlés tavalyi határozatának módosításával felhatalmazná az igazgatóságot arra, hogy a bank alaptőkéjét jelentősen felemelje.
MTI, 2015. december 5. szombat, 01:42
Fotó: Napi.hu

A két évre szóló felhatalmazás szerint a bank alaptőkéje legfeljebb az alaptőke 67,5 százalékával egyenlő összeggel, de névértéken maximum 4,450 milliárd forinttal emelhető.

A tavalyi határozat az alaptőke 25 százalékával, maximum 1,650 milliárd forinttal történő tőkeemelésre adott felhatalmazást az igazgatóságnak ugyancsak kétéves időtartamra.

Az előterjesztés az előzményekről kifejti, hogy a jelzálogbank és az FHB kereskedelmi Bank tagjává vált a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ), a szabályozási környezet változása okán új üzleti lehetőségek nyílnak a jelzálogbank klasszikus alaptevékenysége, a refinanszírozás számára.

Új szabályokhoz alkalmazkodva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2016. január 1-jétől a tőkekövetelmények kalkulációjára vonatkozó szigorúbb számítási módok bevezetését írta elő, amivel a még meglévő 3 éves felkészülési időt 2,5 hónapra rövidítette.

Az MNB emellett az FHB Jelzálogbank által vezetett csoportra szubkonszolidációs alapon történő tőkemegfelelést is előírt. Ez azt jelenti, hogy a két, integrációhoz csatlakozott FHB társaságot a többi szövetkezeti hitelintézettől eltérően, egyedi módon, saját tőkemegfelelés terheli.

A csoport tőkemegfelelési mutatója 11,53-ról 9,66 százalékra mérséklődik úgy, hogy a bankcsoport tevékenységében illetve működésében semmilyen kedvezőtlen irányú, vagy a kockázatokat érdemben növelő változás nem következett be.

Sokat ígérő piaci lehetőségek

A jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutató (JMM) 2016-tól történő bevezetése nem csak a szövetkezeti hitelintézeti integráción belül, hanem más piaci szereplők irányába is új üzleti lehetőséget jelent az FHB Jelzálogbank számára.

A JMM mutató bevezetésének hatására újraéledő refinanszírozási piacon a megcélzott 10 százalék körüli piaci részesedés elérése és megtartása esetén a jelzálogbank refinanszírozási hiteleinek állománya 5 év alatt évente átlagosan 26-27 százalék körüli - 2016-ban és 2017-ben ennél magasabb - bővülést érhet el.

A refinanszírozott és saját hitelek ismertetett mértékű bővülése, figyelembe véve a CRR rendelkezéseit, az FHB Bankcsoport számára az MNB által jelenleg meghatározott SREP rátát és a 2016-2020 között a hitelintézeti törvény alapján és várhatóan előírásra kerülő tőkepuffereket is, a SREP ráta mértékétől függően nagyságrendileg akár 30-42 milliárd forint tőkekövetelményt is generálhat a 2015 végére várható állapothoz képest.

Az FHB felhívja a figyelmet: a javasoltnak megfelelő mértékű tőkeemelés jelentős hígító hatással jár és alkalmas lehet arra, hogy nagy mértékben átalakítsa a jelzálogbank tulajdonosi szerkezetét.

HOZZÁSZÓLÁSOK