Tömeges elbocsátás két nagy autóipari multinál - nem kellett a kormány csomagja

Már több járműipari multinál is úgy számolnak, hogy a héten bejelentett könnyítések ellenére sem fogják igénybe venni a kormány munkahelyvédelmi bértámogatását. Több száz fős létszámleépítést kezdeményeznek a Continental makói és váci telephelyén, míg a Hankook rácalmási üzemében szakaszosan, hónapról hónapra küldenek el százas nagyságrendben munkavállalókat - tudta meg a Napi.hu Székely Tamástól, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnökétől.
K. Kiss Gergely, 2020. április 22. szerda, 07:08
Fotó: Pixabay

A ContiTechnél nem bíznak a kormányzat bérátvállalási csomagjában, mert ez szerintük nem fogja megvédeni a munkahelyeket. Ezért a hétfőn belengetett módosítások ellenére sem tartanak igényt a támogatási forrásokra - osztotta meg lapunkkal a társaságtól kapott választ az érdekképviseleti vezető.

Már a múlt héten megszületett a döntés arról, hogy a Continental-csoporthoz tartozó ContiTech AG magyar leánya, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói és váci telephelyén minimum 200, de legfeljebb 700 fős létszámleépítést hajtanak végre - függően a dolgozókkal történő megállapodástól, illetve a külső megrendelésállománytól. Azt egyelőre nem tudni, hogy az elbocsátásra kerülők száma hogyan oszlana meg a két gyáregység között.

A ContiTech a termelés visszafogása miatt heti négynapos munkarendre történő átállást, ezzel együtt pedig minimum 20 százalékos fizetéscsökkentést ajánlott fel. Amennyiben ezt a munkavállalók elfogadják, akkor csak körülbelül 200 fő munkaviszonya szűnik meg, ha viszont nemet mondanak rá, akkor akár 700 ember leépítésére is sor kerülhet. Jelenleg a kérdésben aláírásgyűjtés zajlik.

A szakszervezetnél korrektnek tartják a cég ajánlatát és igent is mondtak volna rá, de mivel a vállalat nem kíván garanciát adni arra, hogy az aláírók munkaviszonya nem fog megszűnni, ezért a VDSZ elfogadhatatlannak tartja a tervezetet. Biztosítékok híján viszont várhatóan a munkavállalók többsége nem fog beleegyezni a bércsökkentésbe, mondván: lehet, hogy emiatt elbocsátják a mellettem dolgozót, de az én munkahelyem még megmaradhat. A cég által felkínált választási lehetőség régi és rendkívül rossz reflexeket ébreszt fel az emberekben - apprehendált Székely Tamás.

Egyes üzemekben igényelhetik a támogatást
A Continental sajtóosztálya cikkünk megjelenése után a következő írta: "Makón a jelenleg látható vevői megrendelések és a termelés várható felfutási üteme alapján arra a döntésre jutottunk, hogy csökkentjük az egyik munkaerőkölcsönző partnerünk által biztosított szolgáltatás igénybevételét, továbbá 2020. május 1- től csökkentett munkaidőt tervezünk bevezetni. Ezen intézkedések bevezetésével rövid távon mérsékelhetők a megrendelésállomány változásból adódó esetleges negatív hatások, bízva abban, hogy az év második felében a kapacitásainknak megfelelő kereslet is fokozatosan megjelenik.
Köszönettel fogadtuk a Magyar Kormány eddigi intézkedéseit. Az R&D munkahelyek támogatása attraktív és jelentős támogatás a kompetenciák megtartásához. A rövidített munkaidőre vonatkozó szabályozás a ma, 2020. április 22- én véglegesített utolsó változat szerint már szintén érdemi előrelépést jelent vállalatainknak a munkahelyek megőrzésében. Az első analízisek szerint több telephelyünk is alkalmazni fogja" - foglalt állást a Continental.

Lassú, nehézkes újraindulással számolnak

A ContiTech Hungária Kft. makói és váci telephelyein március 23-án állították le a termelést a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet miatt. A váci egységben hűtő-fűtő csövek, valamint üzemanyagtömlők gyártása és szerelése mellett műanyag és fém termékeket állítanak elő a járműipari partnerek számára. Makón hűtő-fűtő csövek gyártását és szerelését végzik.

Az átmeneti leállás idejére a munkavállalók részére különböző távolléti lehetőségeket biztosítanak. A termelésben dolgozó dolgozók felhasználhatják egyéni időbankban felhalmozott óráikat vagy szabadságot vehetnek igénybe. A mindenkori szabályozásnak megfelelően a cég próbál a munkavállalóknak további lehetőségeket is kínálni - jelentették be még a múlt hónapban.

A ContiTech üzemeiben április 20-tól részlegesen elindították a termelést, mivel ahhoz, hogy a németországi autóipari-partnerek újraindulhassanak, szükség van a beszállítócég alkatrészeire. Ezért lényeges, hogy megkezdődjön a gyártás, de természetesen nem a korábban megszokott kapacitáson. Felmerül a kérdés, hogy ha beindul a termelés, akkor nem fog-e hiányozni az elbocsátásra kerülő több száz ember? Székely Tamás szerint a vállalatnál nem V-alakú, hanem nagyon "lapos" újraindítással számolnak, alacsony darabszámok mellett, ami pedig nem egy gazdaságos tevékenység. A nyereség úgy maximalizálható, ha gyorsan, nagy volumeneket gyártanak le, ám a kis darabszámok nem igen profitábilisak, ezért tarthatják szükségesnek a spórolást.

A VDSZ elnöke szerint a ContiTechnél belengették azt is, hogy az elbocsátások mellett is meghosszabbítanák a munkaidőkeret - egy nemrég született kormánydöntés ugyanis lehetővé tette a legfeljebb 24 havi munkaidőkeret alkalmazását. Ezt egyelőre nem lépték meg a cégnél: szerinte azért nem, mert a jelenlegi helyzetben - amikor kibocsátás a nullához konvergál - nincs értelme. Ez akkor számíthat majd, ha nagyobb volumenben indul meg a termelés. Amennyiben a munkáltató el akar bocsátani, akkor nem tart igényt a le nem dolgozott órákra, de a későbbiekben, amikor a munkavállaló mondana fel, komoly probléma lehet, hogy a vállalat kötelezheti, hogy dolgozza le munka nélkül töltött időt, máskülönben a mínuszórákat levonja az utolsó havi bérből, vagy bíróságon keresztül behajtja.

Elnyújtott létszámleépítés a Hankooknál

A Hankook Tire Magyarország Kft. rácalmási abroncsgyártó üzemében március 24-én állították le a termelést, majd április 14-én részlegesen újraindították a gyártósorokat. Azóta viszont csak nagyon visszafogottan működik az üzem és a megrendelések is alacsony volumenűek. Székely szerint a társaság már a múlt hónapba megkezdte az elbocsátásokat: akkor mintegy 50 dolgozót küldtek el, többnyire olyanokat, akiknek lejárt a próbaideje, illetve a határozott idejű szerződéssel rendelkezőknek nem hosszabbították meg a kontraktusát.

A cégnél áprilisban ismét 50 főt bocsátottak el - szintén olyanokat, akik próbaidősök voltak, vagy határozott idejű szerződéssel rendelkeztek. A szakszervezeti vezető szerint a társaság az elkövetkező hónapokban is folytatni fogja ezt a gyakorlatot - ugyanis ezáltal a csoportos létszámcsökkentéssel járó kötelezettségeket meg tudja kerülni. (Az 50 fő feletti csoportos létszámleépítéseket kötelező bejelenteni a munkaügyi hivatalnál. Ilyen esetekben nemcsak az adminisztráció, hanem például az álláskeresési, továbbképzési programok támogatása is pluszkiadást jelent a cégeknek). Úgy tudja: a szakaszos létszámleépítéssel akár több száz főtőt is megválhat a társaság.

A Hankook Tire Magyarország Kft. egyébként kurzustól függetlenül igen jelentős állami támogatásokat kapott az elmúlt évtizedekben. Egyebek mellett 2014-ben 57,9 millió euró (akkori árfolyamon mintegy 18,1 milliárd forint) kormányzati támogatáshoz jutott új gumiüzeme felépítéséhez  - ezzel mintegy 950 új munkahelyet teremtett.

Foltozzák a bértámogatási csomagot - mire elég ez?
Bodó Sándor az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn ígéretet tett arra, hogy a bértámogatási csomagot finomhangolják. A támogatásnál a kérelem benyújtásának napjára vonatkozó alapbért veszik majd figyelembe. A korábbi, sokat vitatott verzióval ellentétben a bérátvállalás mégiscsak kiterjedhet a munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozókra, a távmunkára, az otthoni munkavégzésre, valamint a munkaerő-kölcsönző cégekre is.
Bodó szerint elhagyják azt a kitételt, hogy az igényt benyújtóknak meg kell indokolni a gazdasági nehézségek okát, az azonban továbbra sem világos, hogy  alá kell-e támasztani a "nemzetgazdasági érdeket". Ezentúl a támogatás akár napi két órás foglalkoztatás után is igénybe vehető lesz, ezzel a kieső munkaidő felső határa az eddigi 50 százalékról 75 százalékra növekszik. A gyártócégek jelentős részénél azonban ennél is nagyobb mértékű a kiesés: a termelés volumene gyakorta 0 százalék körüli mértékre csökkent le. A napi 2-4 órás foglalkoztatás esetükben nem életszerű. Fő baj pedig, hogy továbbra is hatékonyabb lehet leépíteni, hiszen egy dolgozó után nem a teljes alapbér 70 százalékát adják oda, hanem fejenként maximum 75 ezer forintnál limitálták az állami támogatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.22 18:24

@zappara: helyesen: Rózsadombon, Borsodban. Gyere vissza ha sikerült kijárnod a 3 elemit, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2020.04.22 18:18

@krix7: hú, faszikám..inkább már nem is mondok semmit..
legfeljebb ismétlek..."kicsit" egyszerű vagy....a világ meg sokkal összetettebb és bonyolultabb..az nem egy videójáték, hogy gombnyomásra működjön
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2020.04.22 18:14

@krix7: hú, faszikám---kemény
te azért nem vagy híve az emberek közötti egyenlőségnek...sőt..
kissé mintha náci ideológiát képviselnél..és akkor finoman fogalmaztam..
és ez most nem nácizás( csak úgy nem szoktam), csak nevén nevezek vmit az olvasottak alapján
az már csak részletkérdés, hogy a társadalompolitikából (a társadalomról) kevesebb az ismereted, amiket itt összeírogattál..??!!
aztán az hol van megírva, hogy a következő Einsteinnek pl. a rózsadombon kell megszületnie..s nem akár borsodban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.22 17:33

@OV: megint nem sikerült kiváltanod a szóf..sásgátló tablettádat, Móricka? Nagy sor állt a gyógyszertárnál, vagy nyuggerként be sem engedtek?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.04.22 17:16

@OV:
"az alacsonyabb társadalmi rétegek, a KIS ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉSŰ csoportokat, a segélyt valami titokszónak, ledegraláló, megbélyegző, legfőképp megaalázó titulussal látták el, holott az állam ALAPVETŐ FELADATA a GONDOSKODÁS, és a TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁG kiépítése"

Az "alacsonyabb társadalmi" rétegeknek milliós tábora van...
Mi az, hogy "KIS ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉSŰ csoportok"????
X-elni még a 4 elemis is tud vagy nem?
:D

"segélyt valami titokszónak"
Szted mi a segély? Dicsőséges ajándék? Büszkeséggel kéne, hogy eltöltse a segélyezetteket?
:D

"az állam ALAPVETŐ FELADATA a GONDOSKODÁS"

Hát nem...
Esetleg a cucuializmusban...
Az a világ véget ért...
A kapitalizmus az öngondoskodásról szól. Bezzeg, amikor a manyupot kell emlegetni - ami nettó öngondoskodás - valahogy nem jut eszedbe az állam gondoskodása!
:D

"TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁG kiépítése"

Egye fene, ez megállja a helyét.

"az ÁFÁT magasan tartjuk"

Ez nem igaz, az átlagos ÁFA terhelés csökkent, köszönhetően az 5%-os áfáknak!
Elég sok terméknek van már 5%-os áfája...

"Soros-bérencnek"

A Soros-bérencek maguktól lettek Soros-bérencek... Egyszerűen azért mert csak annyi eszük van...
:D

"csökken a társadalmi szolidaritás mértékét mérőszám"

LOL
Üdvözöllek a liberális kapitalizmus világában!
Az egyéni jogok kontra társadalmi jogok!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html