Tömegesen bukkan jogsértésre a Munkaügyi Főfelügyelőség

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény hatálybalépése óta az országszerte ellenőrzött több mint háromszáz munkáltató kétharmadánál talált valamilyen jogsértést az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF): a legtöbb szabálytalanság a bejelentés hiányából és a jelenléti ívek vezetésével kapcsolatos jogsértésekből ered - derült ki a Napi számára megküldött adatokból.
Kiss Melinda, 2010. június 22. kedd, 14:28
Fotó:

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az OMMF-nek azonban az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos törvény újszerűsége és az áprilisi hatálybalépése óta eltelt idő rövidsége miatt még nincs reprezentatív statisztikája a jogsértésekről, sem a jogsértő munkaadókról.

A tanulságok levonására és a tendenciák felvázolására azonban már így is alkalmasak a tapasztalatok. Azok a munkáltatók, akiknek a tevékenysége növénytermesztési idénymunka jellegű, az ellenőrzési tapasztalatok szerint kivétel nélkül átálltak az új szabályozás szerinti foglalkoztatásra. A munkáltatók jelentős része az alkalmi munkavállalói (am) kiskönyv használatáról áttért a munka törvénykönyve (MT) szerinti részmunkaidős foglalkoztatásra, mivel az adminisztrációs és járulékfizetési kötelezettségek összehasonlítása alapján ez éri meg a legjobban.

Igaz, csak úgy, ha valójában négy helyett nyolc órában foglalkoztatják a dolgozókat és "meghamisítják" a munkaidő-nyilvántartásokat. Sok ágazatban abszolút életszerűtlen a részmunkaidős foglalkoztatás - például az építőiparban. Lényegében az új előírások alkalmasak voltak arra, hogy az MT szerinti foglalkoztatás felé tereljék azon munkaadókat, akik előszeretettel éltek vissza az am-könyvek adta lehetőségekkel.

A gyakorlat eddig igazolta a korábbi rendszer bonyolultságáról szóló kritikákat. Az ellenőrzések tapasztalata szerint az új törvény megnehezítette az önkéntes jogkövetést, sokszor értelmezési problémákhoz vezetett a feldolgozóiparban és a mezőgazdaságban. A felügyelők többször is találkoztak azzal a problémával, hogy a könyvelők nem vállalják a hajnali munkakezdésre az elektronikus bejelentést, ezért a munkáltatók maguk bíbelődnek ezzel, így nagyobb a hibalehetőség is.

A szigorú számadású bizonylatnak számító jelenléti ívek hiánya miatt totális a káosz e téren is - olvasható ki az OMMF adatsoraiból. A munkaadók által használt saját gyártmányú íveken előfordult az előírtnál több, de kevesebb adat is az ellenőrzések során. Sőt előfordult már mezőgazdasági idénymunka megjelölésű ív zenés szórakozóhelyen is.

Sokszor azzal próbálnak időt spórolni, hogy vagy a munkavállaló alapadatait hagyják le az ívekről, vagy pedig azzal, hogy egy-egy íven több munkavégzési nap történéseit tartják nyilván. Utóbbi esetben szándékos a jogsértés, de a felügyelők megállapítása szerint nem a visszaélés a cél.

Az is gondot okoz, hogy a munkáltatók sokszor nem tudják eldönteni, kell-e blankettaszerződést kötniük vagy elég a jelenléti ívet vezetniük. A felügyelők tapasztalata szerint a munkaadók számára szinte követhetetlen, hogy a törvény mikor ír elő egyszerűsített jelenléti ívre és mikor MT szerinti munkaidő-nyilvántartás vezetésére vonatkozó kötelezettséget.

Leginkább a kisebb területen gazdálkodó, idősebb őstermelők számára jelent több problémát és/vagy többletköltséget az új szabályozás - mivel mind a telefonos, mind az elektronikus bejelentés megtanulása nehézséget okoz számukra, és azt sem tudják kigazdálkodni, hogy évi pár napos alkalmi munkával kapcsolatos adminisztráció - mint a bérpótlékok, bérjegyzékek vezetése - miatt könyvelőt fogadjanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sirásó, 2010.06.23 10:30

gyerekek, a józsefvárosin, a száva, a szállás útcában, az ázsiacenterben, az arab pénzváltóknál rendben voltak a jelenléti ivek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kope, 2010.06.23 10:01

A 4 órában foglalkoztatott biztonsági őrök is megérnének egy misét. Csak azok a cégek volt főrendőrök cégei...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html