Tonnaszám kerül a szemétbe az ehető vadhús

A vadásztársaságok esetenként négyszer-ötször annyi pénzt kapnak az államtól a kilőtt vaddisznók megsemmisítésre való leadásáért, mintha azokat a feldolgozókhoz juttatnák el. A tonnaszám kidobott vadhús miatt viszont áldatlan állapotok uralkodnak egyes szeméttelepeken - írta a Hirbalaton.hu.
Domokos László, 2020. május 28. csütörtök, 15:14
Fotó: Pixabay

Tavasszal a született országos főállatorvosi rendelkezés alapján magas állami kártalanítás jár a kilőtt vaddisznók teteméért: a vadkan darabjáért 100 ezer, a kocáért 60 ezer forint. A húsfeldolgozók viszont ennek csak a töredékét fizetik.

Emiatt viszont a koronavírus-járvány miatt amúgy is vendégek nélkül maradt, nehéz helyzetbe került, vadászatra jogosultak inkább a szeméttelepekre kitett ATEV (ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt.) konténerekbe adják le a kilőtt vadakat.

A kijelölt szeméttelepek viszont nemigen készültek fel a helyzet kezelésére. Míg a feldolgozókban zárt helyen, hűtve kell tárolni a megsemmisítésre szánt állati maradványokat, a szeméttelepeken nem tudják megfelelően elhelyezni a leadott tetemek egy részét, így hűtetlenül, madarak és rágcsálók számára hozzáférhetően, fedetlen helyen várnak elszállításra, bűzt árasztva és legyek tömegét vonzva - írta a Hírbalaton.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.05.28 17:48

Ugyanez a helyzet egyéb élelmiszerekkel és a fel nem használt gyógyszerekkel. Tombol a szegénység Magyarországon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html