A CIB arról tájékoztatta lapunkat, hogy míg tavaly az igénylések elenyésző hányadát tették ki a forintalapú hitelek, addig az idén május-júniusra minden negyedik hitelt forintalapon igényeltek az ügyfelek.

A drasztikus árfolyamváltozások következtében átmenetileg megnövekedett az ügyfelek érdeklődése az árfolyamkockázat nélküli, forintalapú támogatott hitelek iránt - emelte ki az UniCredit. Ebben persze az is szerepet játszott, hogy aki tehette és jogosult volt rá, az még igénybe vette a július 1-jével megszüntetett forintalapú, államilag kamattámogatott hiteleket.

A támogatások visszavágása miatt azonban a bank a lakásvásárlási hiteligényekben további megtorpanással szembesült. A CIB tapasztalata szerint annyira igyekeztek kihasználni az elvesző lehetőséget, hogy sok olyan ügyfél is beadta az igénylését, aki nem felelt meg a jogszabályban előírt feltételeknek. A bank most érzékelhetően nem az új, hanem a régebbi bajba került adósokra koncentrál.

Ezt indokolhatja a piac gyengélkedése is. A K&H Bankban a lakáshitel-igénylések száma az idei első félévben 60 százalékkal esett az előző év azonos időszakához képest. A korábbi tendenciáktól eltérően pedig most jellemző volt a lakáshitelek dominanciája a szabad felhasználású hitelekhez képest. A jelzálogalapú hitelek terén szinte minden bank jelentős visszaesésről számolt be.

A devizanemeket illetően azonban bankonként igen jelentősek az eltérések. Miközben ugyanis általában erősen visszaszorult a svájci frank, a Budapest Bankhoz (BB) az idén beérkező igénylések megközelítőleg 80 százaléka ilyen alapú volt. A forint 19, míg az euró itt mindössze egy százalékot tett ki. A Raiffeisennél ugyanekkor némiképp növekedett a forintalapú hitelek részesedése, de az ügyfelek jelentős része továbbra is az euróalapú konstrukciókat keresi. A BB másban is különbözik a többiektől: ennél a hitelintézetnél körülbelül fele-fele arányban igényeltek az ügyfelek adósságrendező, valamint szabad felhasználású jelzáloghitelt, illetve lakáscélú hiteleket.

Tavasztól néhány lakáshitelezési akció is feltűnt. Az OTP Bank áprilisban indított díjelengedési akciót a lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelekhez kapcsolódóan, május 25-étől pedig bővítette a díjkedvezmények körét. Ezt az akciót azonban június 30-án lezárták. Korábban őszre több bank is élénkülést várt, de most határozott elbizonytalanodást érzékeltünk. Akciókat a K&H-nál most is valószínűsítenek, de jelentős lazulást nem várnak a piacon. Mások az akkori piac részletes vizsgálata után döntik el, mit is lépjenek ezen a téren.