A korábbi év drasztikus veszteségéhez képest szerény, 394 millió forintos adózás előtti és a 157,6 milliárdos adózott mínusz után 6,1 milliárdos adózott veszteséggel zárta a 2012. évet az Erste Bank Hungary Zrt. Jelasity Radován elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint a bank saját tőkéje egy év alatt 178 milliárd forintról 210,6 milliárd forintra nőtt, miközben a mérlegfőösszeg 14 százalékkal 2788,2 milliárd forintra csökkent. A bank hitel/betét mutatója 192 százalékról 138,2 százalékra csökkent, a költség/bevétel mutató stabilan 40 százalékon áll - köszönhetően a 12 százalékos költségcsökkenésnek.

A bank hitelállománya 18 százalékkal zsugorodott, a lakossági kölcsönök állománya 17 százalékkal, 960 milliárd forintra, a vállalati oldalon 19 százalékkal, 438 milliárd forintra csökkent az állomány. A bank bevételeiben 16 százalékos csökkenést hozott a kisebb hitelvolumen, Jelasity szerint csak a végtörlesztés 10 milliárd forinttal apasztotta a bank bevételeit. A betétoldalon ugyanakkor 13 százalékkal, 1207 milliárdról 1360 milliárdra növekedett az állomány - ebből az akciós betétek állománya 713 milliárd forintról 743 milliárd forintra emelkedett.

A nem teljesítő hitelek állománya 474,4 milliárd forintról 461,8 milliárd forintra csökkent, ám a lakossági oldalon ismértékű növekedést mutatott ki a bank. Ez ugyanakkor az elnök-vezérigazgató szerint annak is kösznhető, hogy az Erste értékelési modellt váltott.  Az árfolyamgátba az érintett Erste-ügyfelek valamivel több, mint harmada lépett be. A bankvezető szerint a pénzintézetek a napokban kampányt indítanak az árfolyamgát propagálására és a Bankszövetségnek vannak javaslatai is az árfolyamgátba nem férő, 90 pluszos állomány kezelésére is.

A korábbinál kisebb üzleti aktivitás 13 százalékkal, 103,8 milliárdra  csökkentette a bank kamatbevételét, míg a nettó díj- és jutalékbevételek - összhangban azzal a tervvel, hogy a bank az aktív bankoló ügyfelekre, s nem a hitelbővülésre fókuszál - ugyanakkor csekélyebb mértékben, csak 4 százalékkal 27,9 milliárdra csökkentek.

A bank több leánycéget összevont, s emellett komoly sikerként könyvelte el, hogy a lakás-takarékpénztár tavaly 20 ezer szerződést kötött közel 50 milliárd forint értékben.

Az idei év teljesítményével kapcsolatban Jelasity annyit mondott, hogy a 2012-es eredménnyel nagyjából azonos eredményt terveznek. A bank továbbra is a helyi finanszírozáson alapuló hitelezés felpörgetését tervezi és tovább akar haladni a kockázatalapú működés megvalósítása felé. Ugyanakkor a lehetőségek most adottak arra, hogy a bank komolyabban megvizsgálja a hitelezés felfuttatásának lehetőségét - a támogatott lakáshitelek mellett  a hitelkártya- és a személyi hitel termékek terén is nőni akar az Erste.

 

 

A bankok akarnak hitelezni

A politikusoknál csak egy érdekcsoport, a bankárok csoportjának nagyobb az érdeke, hogy végre beinduljon a hitelezés - hívta fel a figyelmet az Erste első embere annak kapcsán, hogy Varga Mihály leendő nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy szeretne mihamarabb tárgyalásokat folytatni a pénzintézetekkel az a hitelezés beindításáról és annak tá,mofatásáról. Jelasity arra figyelmeztetett, hogy a bankok mérlegfőösszegének komoly mértékű csökkenése és az eltérő kitettség mellett fontos lenne, ha nem pusztán az új állományok, hanem a meglévő hitelek prolongálását is támogassa a konstrukció. Ugyancsak megfontolandónak nevezte, hogy ne tisztán bankadó-kedvezményben gondolkodjanak, hanem a hitelezést valóban élénkítő megoldásokról, például a garanciaintézmények megerősítésről szóljanak a tárgyalások.

A jegybank várható lépéseivel kapcsolatban Jelasity azon véleményen volt, hogy 1-2 dolog bizonyosan meg fog változni, de "nem szeretnék a korcsolya elé szaladni". Az bizonyos, hogy negatív hatással lenne a 2 hetes papírokra fizetett kamat mértékének csökkentése, ám azért a lépések megtétele előtt mérlegelni kell a lépésnek az árstabilitásra és a bankrendszer stabilitására irányuló hatását is.