A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Alig akad példa határidős szerződéskötésre a gabonaágazatban, illetve a repce- és a napraforgópiacon, mivel a kereskedők nem vállalták a kockázatot − holott általában már év elején megkötötték az ügyleteket. Nem várható el, hogy a kereskedő termelői kockázatokat vállaljon, és viszont, ezért lenne szükség mielőbbi megoldásra − mondta a Napi Gazdaságnak Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége főtitkára. Gyors megoldásra azonban nem számíthat a szakma az agrárrendtartási törvény vis maior szabályozásának tavalyi módosítása miatt előállt helyzetben, bár az egyeztetések már megindultak − tudtuk meg Papp Gergelytől, az Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettesétől. Az idei szezonban már aligha születik határidős kontraktus, ezért lesz idő alaposan kidolgozott megoldást találni a következő agrárévre.

A termelők idén várhatóan csak adásvételi szerződésre számíthatnak a betakarításkori tőzsdei árakon − véli Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, aki szerint a legnagyobb felvásárlók is csak 5-6, saját partneri körbe tartozó és így megbízhatónak tartott nagyobb termelővel kötöttek határidős kontraktust, a leendő termés 20-30 százalékára − az érintettek a jelenlegi terményárszintek mellett meglehetősen jól is jártak, az év eleje óta ugyanis 15-20 százalék feletti mértékben csökkentek a betakarításkorra várható árak az ágazat egészében. A termelők abban bíznak, hogy az egyelőre nem ismert esetleges finanszírozási problémákra az idén elfogadott új törvény révén biztonságosabbá váló közraktári finanszírozás kínál majd áthidaló megoldást. Emellett továbbra is adott az árutőzsdei kereskedés lehetősége − a feldolgozók, kereskedők számára előnyös is lenne a nagyobb volumenű fizikai áruforgalom −, ez azonban a termelőknek a jelenleginél többe kerülne (a szükséges letétek miatt).

A határidős rendszer két évtizede működik, az elmúlt 5-6 évben pedig kifejezetten jól ment az üzlet: lényege, hogy a termelők jóval a betakarítás előtt meghatározott áron vállalják, hogy a termény egy részét az adott felvásárlónak értékesítik.