A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Autóipari Próbapálya Zala Kft. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A nyertes feladata az EuroNCAP protokollnak megfelelő active safety rendszerek tesztelésére alkalmas eszközök szállítása, továbbá üzembe helyezése és az ahhoz kapcsolódó oktatási és támogatási szolgáltatások ellátása. A nyertessel április 30-án kötött szerződést az ajánlatkérő.

Indult még a tenderen az AMS Group Autóipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft, továbbá az osztrák 4activeSystems GmbH, valamint a Humanetics Austria GmbH is.

A Wikipedia szerint a European New Car Assessment Programme (Európai Új Autó Értékelő Program - Euro NCAP) az Európában forgalmazott autók biztonságával foglalkozó szervezet, amit 1997-ben a Nagy-Britanniai Department for Transport alá tartozó Transport Research Laboratory alapított. A szervezet hátterében jelenleg hét európai kormány (brit, francia, holland, luxemburgi, német, spanyol, svéd) és az Európai Bizottság áll.

Az Euro NCAP nagyon rövid idő alatt a biztonságos autók gyártásának katalizátorává vált, jelentősen növelve az Európában újonnan eladott autók biztonságosságát. A szervezet az autókat három biztonsági teszt alapján értékeli: frontális ütközés, oldal ütközés fallal és oszloppal, valamint gyalogossal való ütközés. A teszteredmények alapján jelentést készít, ezután pedig minden autóhoz megfelelő biztonsági pontozást rendel.