Török földgázt tárol az MVM-leány

A magyar és a török miniszterelnök isztambuli találkozóján rendezett bilaterális üzleti fórumon az MVM Csoport stratégiai leányvállalata, a Magyar Földgáztároló Zrt. szándéknyilatkozatot írt alá a törökországi földgázpiac meghatározó szereplőjével arról, hogy a török földgázkereskedelmi piac a magyar cég infrastruktúráján keresztül tárolói kapacitáshoz juthat - közölte a társaság.
MTI-Eco, 2013. december 18. szerda, 23:19
Fotó: Napi.hu

A magyar cég hangsúlyozza: a jelentős piaci részesedéssel rendelkező török gázkereskedelmi társasággal sikeresek voltak az előzetes tárgyalások, amelynek eredményeképpen egyedülálló, országokon átívelő koncepció született meg. A közlemény idézi Fritsch Lászlót, a Magyar Földgáztároló Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta: az iparági innovációnak számító, a távolság miatt példátlan koncepció infrastrukturális beruházást nem igényel, ugyanis Magyarország és Törökország földgázvezeték-összeköttetése biztosított, így akár rövid időn belül megvalósulhat, hogy a török partner magyarországi tárolókapacitást vásárol.

Hozzátette: a rendelkezésükre álló gáztároló létesítmények minél szélesebb körű kihasználása eddig is kiemelt céljuk volt, a magyar vállalatok mellett külföldi, többek között török vállalatok bértárolási igényeit is ki tudják elégíteni. A földgáztárolók kapacitásainak nemzetközi értékesítése hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott célnak megfelelően gázelosztói központ szerephez jusson a közép-európai régióban - olvasható a közleményben.

A Magyar Földgáztároló Zrt. négy föld alatti gáztárolóval rendelkezik. A zsanai, a pusztaedericsi, a hajdúszoboszlói és a kardoskúti tároló együttesen 4,2 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas, amelyekből naponta összesen 55 millió köbmétert lehet szükség esetén kivenni. Ezekben a tárolókban a gázkereskedő cégek számára tárolják az általuk beszerzett gázt, szerződés alapján. A földgáztároló céget a közelmúltban az E.On-tól vásárolta meg az MVM Csoport.

Törökország megszünteti a magyarok vízumkötelezettségét

Törökország megszünteti a magyar állampolgárok vízumkötelezettségét - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök az Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott megbeszélés után tartott szerdai sajtótájékoztatón, Ankarában. Orbán Viktor megköszönte a török lépést, és jelezte, bár Magyarországnak kötelező tiszteletben tartania a schengeni vízumszabályokat, de azon belül a lehető legnagyobb kedvezményt biztosítja a török üzletembereknek, sportolóknak és művészeknek.

A magyar kormányfő egyúttal megismételte, hogy Magyarország támogatja a török EU-integrációt, sőt a magyar kormány szerint az EU-nak már Ankara uniós tagsága előtt meg kellene adnia Törökország állampolgárai számára a vízummentes beutazás lehetőségét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bissone, 2013.12.19 07:08

Nagy jatek keszulodik.
Talan megis volt ertelme megvenni az Eon-tol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html