Történelmi tüntetésre készülnek az APEH-dolgozók

Az APEH és a VPOP dolgozói csütörtökön a Pénzügyminisztérium (PM) előtt tiltakoznak elmaradt járandóságuk miatt - jelentették be az adóigazgatási szakszervezetek vezetői. A rendszerváltás óta ez lesz a magyar köztisztviselők első önálló demonstrációja, amire több ezer résztvevőt várnak.
NAPI, 2010. március 2. kedd, 17:07
Fotó:

Az adóigazgatói dolgozók azt szeretnék elérni, hogy a mintegy 22 ezer adóigazgatási dolgozó az elmaradt juttatások kompenzációjaként megkapjon legalább egyhavi illetményt, aminek költsége összesen mintegy 5 milliárd forint lenne - idézte Michalkó Pétert, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Szakszervezetének (ADOSZT) elnökét és Holecz Gábort, a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezetének (VPFSZ) elnökét az MTI.

A rendszerváltás óta ez lesz a magyar köztisztviselők első önálló demonstrációja, amire több ezer résztvevőt várnak. A szakszervezetek a demonstrációval szeretnék kifejezni elégedetlenségüket, és pozícionálni magukat az új kormányzás idejére. A demonstráció az ADOSZT elnöke szerint döntően a pénzügyminiszternek szól, hogy felhívják a figyelmét arra, hogy bánt velük.

Az APEH 15 600 dolgozójának - akik az állami bevételek 80 százalékát szedik be - átlagkeresete 220 ezer forint - ismertette Michalkó Péter. Az adóhivatali dolgozók reálkeresete tavaly átlagosan 25, egyes állományi csoportokban 35 százalékkal csökkent, ami jelentősen meghaladja a versenyszféra 1-2 százalékos, és a közigazgatás egészének 8-10 százalékos keresetcsökkenését. Ilyen mértékű csökkenést már nem visel el egy szervezet - hangsúlyozta az ADOSZT elnöke. Mint elmondta, a pénzügyminiszterrel már egy éve tárgyalnak, aki ígéretet tett a problémák orvoslására, ám csak részeredmények születtek, a kompenzáció mértéke nem érte el a megfelelő mértéket.

A VPOP-nak közel hétezer hivatásos állományú és közalkalmazott dolgozója van, akik utoljára 2007-ben kapták meg a teljes illetményt, vagyis 2008-tól csökken a reálkeresetük, mert nem sikerült teljesíteni a költségvetési bevételi célokat - mondta Holecz Gábor. A VPOP esetében személyenként és negyedévente 40 ezer forint mozgóbérről van szó - derült ki. A pénzügyőröknek 2008-ban sikerült némi pótlékemelést kiharcolniuk, de még így sem érik el más rendvédelmi szervek - például a rendőrség - kereseti szintjét. A VPOP dolgozói tavaly nyáron 70 ezer forint fejpénzt kaptak, karácsonykor pedig egyhavi jutalmat.

A szakszervezetek szerint a költségvetési terv teljesítéséhez kötött illetmény (2009-ben 4,5 havi, 2010-ben 3,5 havi) meglehetősen bizonytalan, szeretnék, ha a bevételeket úgy terveznék, hogy teljesíteni, túlteljesíteni lehessen. Ha a teljesítést nem a törvényhez, hanem a PM prognózisához kötnék, elfogadhatónak tartanák.

Az adóigazgatási dolgozók, ha a bevételi tervszámokat túlteljesítik, mozgóbért kapnak a többletbevételből. Ez az ösztönzési rendszer húsz éve működik, s az APEH dolgozói csupán két évben (2004-ben és 2009-ben) nem teljesítették a feltételeket - mondta Michalkó Péter. A tavalyi költségvetési törvénynek már az elfogadásakor látni lehetett, hogy a bevételi terv a válság miatt nem teljesíthető - mutatott rá az ADOSZT elnöke. Szerinte félő, hogy a vagyonadóból kieső 50 milliárd forint bevétel miatt az idei sem lesz teljesíthető.

Az APEH és a VPOP dolgozóinak nem csak a bevételi tervet kell teljesíteniük, hanem többletfeladatokat is el kell látniuk. Az APEH például tavaly 16 új feladatot kapott, a dolgozók így a korábbinál többet dolgoztak, ám kevesebbet kerestek - mondta az ADOSZT elnöke.

A demonstráción felállítanak egy vöröskeresztes sátort is azzal a felirattal, hogy "a vérszívók most vért adnak a köznek" - reagált arra a felvetésre, hogy az adóellenőröket senki nem szereti. Lehet minket szeretni vagy nem szeretni, tudni kell azonban, hogy nélkülünk nem lehet megélni - vélekedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK