BUX
38240

Törvény garantálná a könyvek fix árát

A zsugorodó könyvpiac szereplőinek egyik javaslata szerint törvénybe foglalnák a könyv fix árát - írja a pénteki Világgazdaság.

NAPI, 2010. augusztus 6. péntek, 08:28

A kiadók ár-meghatározási jogát is tartalmazó törvényjavaslatot kíván előkészíteni a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) - olvasható a Világgazdaság pénteki számában. A szervezet annak kívánja elejét venni, hogy a nagy könyvterjesztők közötti árverseny tönkretegye a kiskereskedőket, illetve aláássa a kevésbé kurrens könyvek terjesztését.

A negyedik éve zsugorodó könyvpiac szereplői között éles vita folyik: hogyan osszák meg az emelkedő költségeket egymás között. A kereskedők az árrés emelésével igyekeznek a plázás bolthálózatok fenntartását a kiadókra terhelni, a sikeres könyvkiadók a nagyobb árrésért bevonnák a marketingjükbe a terjesztőket, a kis kiadók a kötött bolti ár mellett a kereskedői árrés maximumát is törvénybe foglalnák.

A fix árral a terjesztők is egyetértenek, az védené őket is az akciózó konkurenciával szemben - írja a lap. Csordás Gábor, az MKKE független kiadó tagozatának elnök a lapnak elmondta: a zárt árrendszerben a kereskedők csak az árrés növelésével, a kiadók jövedelmezőségének rovására érvényesíthetnék érdeküket.

A megoldás szerinte két irányban képzelhető el: az egyik, hogy a kötött bolti árról áttérnének egy olyan rendszerre, amelyben a kiadói ár lenne fix, ennek azonban változásnak azonban a kis terjesztők esnének áldozatul. A másik megoldást az jelentené, ha a fix bolti ár mellett az árrés nagyságát is törvény rögzítené: a kereskedők így a szolgáltatás minőségében versenyeznének egymással.