Totális sztrájk jöhet a Tescónál

Totális sztrájk jöhet a magyarországi Tesco áruházaknál - idézi az Index a Magyar Idők cikkét. A sztrájkbizottság csütörtökön alakult meg a kiskereskedelmi láncnál.
Szabó Zsuzsanna, 2017. augusztus 12. szombat, 09:49
Fotó: MTI Fotó

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szervezésében a 216 hazai Tesco 80 százalékánál csatlakozott a sztrájkhoz az összes dolgozó, valamint a gyáli és a herceghalmi logisztikai központok, továbbá az ­online szolgáltatás munkavállalói. A dolgozók a határozatlan időre szóló teljes munkabeszüntetést sem tartják kizártnak a kormánypárti lap szerint - írja az Index.

A KDFSZ elnöke elmondta: a sztrájkra az alapbér emelése, a fizikai dolgozók munkakörülményeinek javítása, a dolgozókon lévő terhek csökkentése miatt van szükség. Azt kérik, hogy szeptember 1-től a Tesco valamennyi munkavállalója esetén az idei és a tavalyi évhez képest a vállalati bértömeg növekedésének éves szintje (azaz az összes Tesco-alkalmazott összes bére, a péktől, a raktároson át a logisztikusig) érje el a 25 százalékot, illetve hogy valamennyi áruházban emeljék meg 15 százalékkal az alap létszámot, hogy biztosítani lehessen az arányos munkaterhelést, és vissza lehessen szorítani a túlóráztatást, ami a kiskereskedelmet durván sújtó munkaerőhiány miatt már általánossá vált.

Azt is kérik, hogy a munkaerőhiány miatt alkalmazott diákmunkások számát is csökkentsék és pótolják állományban lévő, megbízhatóbb munkaerővel. Követeléseikről pénteken hivatalosan is értesítették az Tescót.

HOZZÁSZÓLÁSOK