Tovább emelkedhetnek a magyar bérek 2018-ban

A Magyarországon működő nemzetközi cégek szerint 2018-ban a magyar bérek további emelkedése várható, mert a képzett munkaerőért folyó versenyben a bérezés továbbra is meghatározó tényező - mondta Sághy András, a Kienbaum Consultants International tanácsadó cég ország menedzsere a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával (DUIHK) közösen a 2017-2018-as bérezésről készített tanulmányt bemutató tájékoztatón.
Domokos Erika, 2017. december 4. hétfő, 13:48
Fotó: Pixabay

A kamara és a Kienbaum az idén ősszel 19. alkalommal készítette el közös tanulmányát a magyarországi bérezésről, a felmérésben 76 munkakörben 16 ezer állásra vonatkozó fizetési adatot dolgoztak fel többségében a DUIHK-tagvállalatai körében - írta az MTI.

A kamara őszi konjunktúra felmérése szerint a megkérdezett vállalatok 75 százaléka elégedetlen a rendelkezésre álló szakképzett munkaerő létszámával, holott a vállalatok 56 százaléka számolt a beruházásuk növekedésével, 61 százalékuk pedig a foglalkoztatottak bővítésével - mondta Dirk Wölfer, a DUIHK kommunikációs osztályvezetője. (Magyar találmány segíthet minket ismét lendületbe jönni.)

A vártnál nagyobb emelés volt

Tavaly a nemzetközi cégek a magyarországi bérezésre átlagban mintegy 4 százalékos emelkedést prognosztizáltak 2017-re, ezzel szemben 6 százalékos növekedés következett be, ezen belül is a magyar szakmunkások átlagosan 7,4 százalékos béremelést kaptak, az osztályvezetők és alkalmazottak fizetése 6 százalékkal, a vezető beosztású munkavállalók, csoportvezetők fizetése 5,8 százalékkal nőtt - ismertette a felmérés adatait Sághy András.

Felhívta a figyelmet arra, hogy jelentős eltérés mutatkozik a magyar régiók között a bérezésben, példaként említette, hogy Budapesten és vonzáskörzetében a bérek több mint 20 százalékkal haladják meg az országos átlagot.

Folytatódik a béremelés 2018-ban

Jövőre a vállalatok nem számítanak a bérnyomás csökkenésére, átlagosan 6,1 százalékos béremelésre készülnek, ezen belül is a szakmunkások, szellemi foglalkozásúak számolhatnak az átlagosnál nagyobb emelésre.

A munkaerőhiányon a vállalatok nemcsak béremeléssel próbálnak enyhíteni, hanem fontos tényezőnek tekintik a stresszmentes légkört, a munka és a magánélet közötti egyensúly biztosítását, valamint a digitalizációt. A tanácsadó cég ország menedzsere megemlítette az Amerikai Egyesült Államok példáját is, ahol a 65 év felettieket is egyre nagyobb arányban foglalkoztatják - tudósított az MTI.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK