Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Folyamatosan bővülő és egyre tudatosabbá váló prémium-, illetve privátbanki ügyfélkörről számolt be a pénzintézet. Az organikus bővülésnek és az akvizícióinak köszönhetően a prémium- és privátbanki szegmensben együttesen az Erste dobogós helyezése biztosított.

A változó piaci igényeknek elébe menve tovább erősít a vagyonkezelés területén az Erste Bank, és ennek keretében bővíti prémium- és privátbanki szolgáltatásait. Növekedésorientált stratégiánk egyik kiemelt pillére a vagyonkezelési profil erősítése, ezért helyeztük fókuszba prémium- és privátbanki szolgáltatásaink fejlesztését - mondta Harmati László.

Az előző tíz évben megháromszorozódott Magyarországon a legvagyonosabb ügyfélkört tömörítő privátbanki piac, miközben a befektetési és a szabályozói környezet változásával párhuzamosan az ügyféligények is jelentősen átalakultak - mondta Kállay András. Míg 2006-ban, az Erste Private Banking indulásakor mintegy 16 ezer privátbanki számlát kezeltek a hazai pénzintézetek, addig idén már a 48 ezret is meghaladja ez a szám, az átlagosan 120 millió forint megtakarítással bíró ügyfélkör aránya pedig jelentősen nőtt a lakosságon belül.

Az ügyfelek az alacsony kamatkörnyezetben is elvárják a folyamatos hozam lehetőségét, miközben tudatos, kontrollált, előre definiált keretek között működő kockázatkezelésre van igényük. Ebben támogat minket a sok éves tapasztalatunk a portfóliókezelési szolgáltatásban, illetve az Erste Csoport tudására, elemzéseire, rendszereire támaszkodva a modellportfólió alapú befektetési tanácsadás - tette hozzá Kállay. Az ügyfelek körében ugyan erősödött a hosszú távú szemlélet, de elvárják, hogy rövidebb távú, taktikai befektetésekre is kapjanak ajánlatokat. Mára az Erste Private Banking kezelt vagyona 2200 ügyféllel közel 300 milliárd forint, míg a prémium szegmensben csaknem 20 ezer ügyféllel 250 milliárd forint.

A következő években tovább bővülhet a magyarországi privátbanki piac. Ehhez hozzájárul a stabilitás mnegtakarítás számla népszerűsége, valamint az, hogy szigorodó nemzetközi, a banktitok leépítését, az adóelkerülés és az offshore szerepének visszaszorítását támogató egyezményeknek köszönhetően a jövőben tovább élénkülhet majd a külföldön tartott vagyonok hazaáramlása - véli Kállay. Az Erste Private Banking a piacon egyedi one-stop-shop jelleggel tudnak minden szolgáltatást nyújtani a befektetési tanácsadástól kezdve a diszkrecionális vagyonkezelésen (dpm) át a finanszírozásig.

Az Erste Private Banking bemutatta legújabb digitális fejlesztését is: a táblagépen elérhető alkalmazás befektetési stratégia és kalkulátoraink segítségével grafikus módon tudják segíteni a privátbanki tanácsadók az ügyfeleket a befektetési döntéseik meghozatalában. A MIFID II szabályzás pedig a mainál is transzparensebb működést fog eredményezni a befektetési szolgáltatások terén ügyfeleinknek.

A privátbanki szegmens fejlesztése mellett a vagyonkezelési kompetencia megerősítésének másik fontos elemeként az Erste Bank új szolgáltatáspalettát indít a kiemelt prémium ügyfelek számára Erste World néven. Az újonnan létrehozott, kiemelt prémium szegmensbe a bank becslései szerint több tízezer, 20 és 70 millió forint közötti likvid vagyonnal rendelkező potenciális ügyfél tartozik itthon, akiknek igen magasak az elvárásai a pénzügyi szolgáltatásoknál. Az Erste World egy, a megszokott prémium kiszolgálásnál jóval komplexebb termékkört és kiszolgálási modellt jelent, amelybe beletartozik többek között a modell portfóliós megközelítésű befektetési tanácsadás ugyanúgy, mint a banki számlatermékektől kezdve a strukturált termékekig terjedő széles termékkínálat. Az új szegmens ugyanakkor nem csak egy a sok banki szolgáltatás között; a tervek szerint az egyedi szolgáltatások és ajánlatok mellett igazi közösséget építenének ki az új márka köré. Az organikus bővülésnek és az akvizícióinknak köszönhetően a prémium és privátbanki szegmensben együttesen az Erste dobogós helyezése biztosított. Ugyanakkor a méretbeli növekedés mellett a szolgáltatási minőség fejlesztése, az innováció ugyanolyan mértékben fontos. Ezt a célt is szolgálja az Erste World bevezetése - mondta Harmati László.