Az elszámolt ügyleteket tekintve is erős évet zárt tavaly a magyar szervezett villamosenergia-piac, a HUPX, de az idén még további 15-20 százalékos növekedésre számít a KELER KSZF Zrt. ezen a platformon.

A társaság MTI-hez eljuttatott hétfői közleménye szerint a HUPX 2013. évi másnapi piaci duplikált forgalma 18,15 terrawattóra villamos energia volt. Ennek elszámolásából a KELER KSZF 41 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett.

A kiélezett nemzetközi versenyben a 2012-es évhez képest 8 százalékponttal tudta növelni piaci részesedését a HUPX-en a KELER KSZF tavaly. Az idén még további 15-20 százalék benne lehet ebben a piacban, ezt ki is szeretné használni a társaság, amelynek piaci részesedése így elérheti az 50 százalékot - idézi a közlemény Mátrai Károlyt, a magyar klíringház vezérigazgatóját.

A magyar áramtőzsde határidős energiapiaci kereskedéseinek elszámolásában is erősítette pozícióit a klíringház. A 2012-es adatokhoz képest 21 százalékkal több, összesen 3,54 terrawattórás forgalmat számoltak el a KELER KSZF rendszerében, amelynek kötésáron kalkulált pozícióértéke 45,1 milliárd forint volt. Ezzel az értékkel a HUPX 2013. évi határidős piaci éves duplikált forgalmának elszámolásában a KELER KSZF 24 százalékos piaci részesedést ért el.

A közlemény szerint a hazai szervezett energiakereskedelmi platformok közül az egyik legstabilabb a Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piac (NFKP), amelynek a KELER KSZF a klíringháza, azaz annak elszámolása teljes egészében a társaság rendszerén keresztül történik.

Az NFKP 2013. évi egyszeres gázforgalma 24,9 milliárd megajoule volt, amelynek forgalmi értéke elérte a 77,8 milliárd forintot. Nagyságrendileg ez várható ebben az évben is, ezen a stabil piacon kiugró volumenbővülésre nem számít az idén a KELER KSZF. A vezérigazgató szerint pozitív, hogy tavaly a meglévő 22 mellé négy új tag regisztrált, amelyek közül kettő külföldi.

A CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac első üzleti évében az egyszeres gázforgalom 1,64 millió megajoule-t tett ki, amelynek forgalmi értéke 5,43 millió forint volt. Ezen a piacon elsősorban a kereskedési aktivitás várható erősödése jelent majd előrelépést 2014-ben Mátrai Károly szerint.

A CEEGEX 2013. januári indulásakor még csak két tag volt jelen a gáztőzsdén, ami az év végére 8-ra bővült. Megjelentek a tőzsdén a külföldi tagok is. Az idén további csatlakozókra számítanak, amivel megerősödhet ez a platform is.

A KELER KSZF vezérigazgatója szerint erős a regionális cégek érdeklődése a magyar klíringház és szolgáltatásai iránt, már számos külföldi energiapiacon is az általuk nyújtott szolgáltatásokat választották az energiatőzsdék résztvevői. Ma már összesen 19 országból szolgálnak ki ügyfeleket. A már bejáratott piacok és termékek mellett a KELER KSZF 2014-ben tovább kívánja bővíteni szolgáltatásai körét.

Az 1993-ban alapított Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. (KELER) tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde. Leányvállalatával, a KELER KSZF Zrt.-vel (együtt KELER Csoport) alkotják a hazai tőke- és energiapiacok zavartalan működését biztosító infrastruktúrát.