Az MPF Holding kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt közölte, hogy a ciprusi tulajdonban lévő FÉG a múlt évben 1,7 milliárd forintos hitelt vett fel a Commerzbanktól, és a hitelt azonnal egy másik - szintén ciprusi - cég felvásárlására fordította. Ennek következtében a magyarországi gyár már az elmúlt év végén nehéz helyzetbe került, mivel a cégből kivonták a likvid pénzeszközöket. A vállalat helyzete az elmúlt hetekben vált kritikussá, a FÉG fűtéstechnikai üzemében az elmúlt héten már lekapcsolták a villanyt és a gázt is, a dolgozók pedig nem kaptak fizetést, ezért a gyár elé vonultak.

A FÉG hitelét megvásárló és a végrehajtást elindító MPF Holding kész átvenni a vállalat irányítását és folytatni a termelést. Ennek érdekében megegyezésre törekszik a cégvezetéssel, mivel erre a végrehajtási eljárás lehetőséget ad. A mintegy 200 család megélhetését veszélyeztető végrehajtás gyors feloldása érdekében a hitelező együttműködik Bukodi Károly (Fidesz) ócsai polgármesterrel és Szűcs Lajossal, a Pest Megyei Közgyűlés elnökével, aki a választókerület fideszes országgyűlési képviselője.

A következő egyeztetés kedden délután 3 órakor lesz, és ezen jelen lesz a dolgozók képviselője is.

A FÉG Konvektorgyártó Zrt. Európa egyik jelentős tüzeléstechnikai gyártója. Éves forgalma 6-7 milliárd forint volt a likvid vagyon elvonása előtt. Az MPF Holding a banki hitel átvételével a cég eszközeire, márkanevére és egyéb tulajdonára szerzett bejegyzett zálogjogot.

Az MPF csoport hat magyarországi gyára mellett Kínától az Egyesült Államokig rendelkezik vállalkozásokkal. Az MPF Holding szerszám- és barkácsgép tartozékok gyártója, emellett építőanyag és csiszolószerszám gyártással és kereskedelemmel is foglalkozik.