Tovább pöröghet a kiskereskedelem

A kiskereskedelmi forgalom további növekedésére számítanak a piaci elemzők a reálbérek jelentős emelkedése és a foglalkoztatás bővülése miatt.
MTI, 2017. január 6. péntek, 15:38
Fotó: Napi.hu

A KSH első becslése alapján pénteken közzétett adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom novemberben 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. A tavalyi első tizenegy hónapban szintén 4,7 százalékkal nőtt az üzletek forgalma a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője szerint tavaly a 6 százalékkal emelkedő bérek mellett a személyi jövedelemadó (szja) csökkentése is támogatta a fogyasztás növekedését, mivel a reálbérek 7 százalék feletti mértékben emelkedhettek. A szakértő szerint a reálbérek emelkedése a bérmegállapodás, a minimálbér és bérminimum kiemelkedő növelése, valamint a szinte minden ágazatban jelentkező szakemberhiány miatt idén tovább gyorsulhat, a kiskereskedelmi forgalom bővülése meghaladhatja az 5 százalékot.

A kiskereskedelmi forgalom növekedését a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac élénkülése is támogathatja. Növelik a háztartások elkölthető jövedelmét a kamatcsökkentések hatására a referencia kamatlábakhoz rögzített hitelek csökkenő törlesztő részletei is. Szintén a fogyasztás és a kiskereskedelem bővülését segíti a háztartások mérlegének jelentős javulása, pénzügyi vagyonának érdemi növekedése, a fogyasztói bizalom erősödése, valamint a hitelfelvételi kedv javulása - fogalmazott Suppan.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője úgy véli, decemberben erős értékek várhatók, és az egész éves növekedési ütem elérheti az 5 százalékot. További gyorsulásra számít az idén, úgy látja, a reálbérek gyors tempójú növekedése a háztartások fogyasztásának erősödésében csapódhat le.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a kiskereskedelem motorja a tartós fogyasztási cikkek forgalmának bővülése, ami részben a korábbi években elhalasztott vásárlásokkal, valamint a reálbérek növekedésével magyarázható. A lakossági fogyasztásnak, ezen belül a kiskereskedelemnek az idén is támaszt adhat a fizetések emelkedése, a reálbérek várhatóan 5 százalékot meghaladó mértékben nőhetnek. A lakossági fogyasztás bővülése a GDP növekedéséhez is hozzájárul, de fontos figyelembe venni, hogy ezen belül mennyi lesz az import, az ugyanis nem a hazai gazdaságot gyarapítja - fejtette ki kommentárjában Németh Dávid.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem húzta a novemberi teljesítményt, ami mögött vélhetően a "fekete péntek" hatása állhat, ez emelhette meg elsősorban a tartós fogyasztási cikkek iránti keresletet. A szakember szerint erre utal az MNB novemberi hitelezési statisztikája is, amely alapján a tizenegyedik hónapban jelentősen élénkült a hitelfelvétel a lakossági szegmensben, főként az áruhiteleknél.

A negyedik negyedéves gazdasági növekedésre vonatkozó eddigi adatok közül ez az első olyan mutatószám, ami kedvező lett, ez azonban még kevésnek tűnik ahhoz, hogy felfelé módosítsák a 2016 utolsó negyedévére becsült 1,8 százalékos gazdasági növekedést - fogalmazott Virovácz.

HOZZÁSZÓLÁSOK