Tovább szenvednek a kisebb cégek, mint a nagyok

A kis- és közepes vállalatok érzékenyebbek a konjunkturális folyamatokra, így általában jobban megviselte őket a válság, mint nagyobb társaikat. A rossz hír, hogy a válságból való kilábaláskor ennek fordítottjával kell számolni: először a nagyok állnak talpra, és utána jönnek csak a kicsik.
NAPI, 2010. november 22. hétfő, 10:46
Fotó:

Ötből négy megkérdezett vállalat a megrendelések visszaeséséről számolt be abban a kutatásban, melyet az IFUA Horváth & Partners és a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézetének Vezetés és Kontroll Tanszéke közösen végzett magyarországi nagy- és középvállalatok körében. Az összesített árbevétel alapján a magyar GDP egyötödét kitevő vállalati kört célzó Navigátor felmérés idei eredményei e tekintetben rosszabbak a 2009-ben lezajlott felmérésnél: akkor csak a megkérdezett cégek fele számolt be kereslet- és árbevétel-csökkenésről.

A termékek és szolgáltatások iránti kereslet visszaesése a kkv-kat érintette leginkább. Ebben a szektorban a 10 százalékot is meghaladó visszaesés a vállalatok kétharmadáról mondható el. Ugyanakkor a válaszadók a jövőbeni keresletváltozás tekintetében optimistábbak a tavalyinál, megnőtt ugyanis azon válaszadók száma, akik a következő időszakban stagnálást, vagy akár mérsékelt növekedést várnak. A csökkenést prognosztizálók között viszont több a kkv.

A válság várható hosszával kapcsolatos várakozásokról az is kiderült, hogy a megkérdezett vállalatok általában véve optimistábbak a saját vállalatukat illetően, mint az iparág helyzetét tekintve. Nagyobb arányban számítanak a vállalatok a válság hosszú lefutására iparáguk esetében, mint saját vállalatuknál. Az eltérő méretű vállalatokat külön vizsgálva megállapítható, hogy a megkérdezett nagyvállalatok negyede úgy ítélte meg, hogy vállalatuk fél éven belül kilábal a válságból, míg a kisebb méretű vállalatok esetében ez az arány jóval alacsonyabb.

Nem csoda, hogy a kisebb cégek óvatosabbak vagy akár borúlátóbbak is nagyobb társaiknál, hiszen a kedvező folyamatok csak késéssel szivárognak le az ő szintjükre - ad magyarázatot a méretben eltérő cégek várakozásainak különbségére Bodnár Viktória, az IFUA Horváth & Partners ügyvezető partnere. Amennyiben élénkül a kereslet, és legalább egy, vagy akár két egymást követő negyedév eredménye szól a kibocsátás újbóli növelése mellett, akkor következhet be a nagyvállalatoknak beszállító kkv-k körében a megrendelési állomány növekedése. Ez azt is jelzi, hogy a kkv-k támogatása mellett a nagyvállalatokról sem szabad elfeledkezni, hiszen az ő sikereik idővel a kkv-k teljesítményét is felhúzzák, elsősorban az iparági vertikumokon keresztül - véli a szakértő. Bodnár Viktória e tekintetben a társasági adó csökkentését kedvezőnek tartja, melynek hatását ugyanakkor egyes iparágakban a válságadó biztosan tompítani fogja.

A kkv-k szintjén késleltetve jelentkező fellendülésnek egy másik fontos tanulsága, hogy a likviditás biztosítása terén komolyabb kihívás vár erre a szektorra. A fellendülés kezdeti időszaka polarizálhatja a kisvállalati kört: azok a kkv-k, amelyek rendelkeznek forrással a beinduló fellendülés hozta növekvő megrendelések teljesítésére, elhúzhatnak azon versenytársaiktól, amelyek nem képesek elégséges mennyiségben alapanyagot vásárolni a tevékenységük dinamizálásához. Erre az időszakra való felkészülést a termékpolitika átalakításával lehet támogatni.

HOZZÁSZÓLÁSOK