Tovább szigorítottak a bankok - vége az aranyéveknek

Egyelőre a jegybanki csodafegyver (nhp) sem képes a vállalati hitelpiacon a trendfordításra. A lakossági hitelezésben pedig már soha nem térnek vissza az aranyévek - ráadásul az adósságfék-szabályokat is megérzik a bankok.
Domokos László, 2015. március 2. hétfő, 18:00
Fotó: Napi.hu

Senki ne gondolja, hogy újra hitelezési boom alakul ki a következő években Magyarországon a háztartási hitelezésben - állapította meg Vonnák Balázs, az MNB Pénzügyi rendszerek elemzése igazgatóság vezetője.

Az MNB legújabb, a hitelezési folyamatokról szóló jelentése szerint a háztartási szegmensben folytatódott a hitelállomány leépülése 2014. negyedik negyedévében, azonban az újonnan kibocsátott háztartási hitelek volumene év/év alapon érdemben bővült.

Sok hitelt fizettek vissza

Tavaly október-decemberben a hitelintézetek háztartási hitelállománya 85 milliárd forinttal mérséklődött a tranzakciók eredőjeként. A leírások és átsorolások további 32 milliárd forintnyi csökkenést eredményeztek. A jó hír csupán annyi, hogy a tranzakció alapú éves állományleépülési ütem az előző negyedéves 4,3 százalékos értékhez képest 4,0 százalékra mérséklődött. A törlesztés a forinthiteleknél mintegy 4 milliárd forinttal, míg a devizahiteleknél 82 milliárd forinttal haladta meg a folyósítást. A hitelállomány csökkenése egyaránt érintette a lakáscélú és egyéb hiteleket is: előbbieknél a nettó állománycsökkenés 27 milliárd, az utóbbiaknál pedig 90 milliárd forint.

A háztartási hitelállomány alakulása
Forrás: MNB

Ezzel együtt volt egy kis élénkülés az új hiteleknél. A teljes hitelintézeti szektor bruttó háztartásihitel-kibocsátása 147 milliárd forint volt a tavalyi negyedik negyedévben. A háztartások az előző évhez képest mintegy 42 százalékkal nagyobb értékben kötöttek új szerződéseket a hitelintézetekkel. Az élénkülés főleg a lakáscélú hiteleknél látható.

Szigorítanak az adósságfék-szabályok miatt

A jegybank friss hitelezési felmérésre adott banki válaszok alapján a lakáscélú hitelek feltételeinek változatlansága mellett enyhültek a fogyasztási hitelek feltételei, azonban előretekintve 2015. első félévére a bankok mind a lakáscélú, mind a fogyasztási hitelek feltételeinek szigorítását jelezték. Ez alapvetően a januártól hatályos jegybanki adósságfék-szabály adaptálása miatt van - magyarázta Vonnák. (Az új szabályozás része  a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót és a hitelfedezeti mutató alkalmazása, valamint az,hogy csak hivatalosan igazolt jövedelem alapján adhatnak hitelt a bankok.)

Jó hír viszont, hogy a felmérés alapján a bankok nem számítanak a kereslet elmúlt negyedévekben tapasztalt élénkülésének megtörésére a következő félévben sem. A megvalósult ügyletek átlagos teljes hitelköltsége összességében mérséklődött az MNB által vizsgált terméktípusoknál.

Az nhp nélkül nagy lenne a mínusz

A tavalyi utolsó negyedévében kissé tovább bővült a vállalati hitelállomány (+2,4 százalék). Így összességében a 2014-es volt az első olyan év a válság kitörése óta, amikor a hitelfelvételek és törlesztések egyenlege pozitív volt. Csakhogy a bővülés elsősorban az MNB növekedési hitelprogramján (nhp) belül megvalósuló hosszú lejáratú forinthitelek térnyerésének köszönhető. A vállalati hitelpiac többi részét továbbra is a tartós állományleépülés és a szigorú hitelfeltételek jellemzik - állapították meg a jegybank elemzői. Az nhp-n kívüli vállalati hitelállomány továbbra is éves alapon mintegy 4 százalékkal zsugorodott.

E három hónapban 637 milliárd forint értékben történt új hitelkihelyezés, jórészt forint alapon. Az új forinthitel-szerződések csaknem felét az nhp keretében kötötték.

Forrás: MNB
Napi.hu

Az nhp keretében 2014. negyedik negyedévében 189 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket, így december végére a program kihasználtsága 584 milliárd forintra nőtt. Ebből 472 milliárdot folyósítottak, csaknem 14 ezer mikro-, kis- és középvállalkozásnak. Majd 2015 első két hónapjában a szerződéskötés tempója jócskán lelassult - emiatt azonban az MNB nem aggódik. Ez az év elején szokásos jelenség. A havi kihelyezés a következő hónapokban is lassú lehet, majd utána felpöröghet - mondta a Napi.hu kérdésére Vonnák. ha pedig az nhp2-ben még rendelkezésre álló 400 milliárd forint mellett az nhp+ keretében március közepétől elérhető 500 milliárd is elfogy az év végéig, az egy jó eredmény lenne - fogalmazott az igazgató. Az nhp+ pontos feltételeit a követező 1-2 hétben ismerhetik meg a bankok.

Még szigorúak a bankok

A jegybanki programon kívüli kkv hitelezés a historikusan is alacsony szinten lévő hitelkamatok ellenére sem élénkül, a hitelpiac ezen részét továbbra is visszaeső állomány, míg az új folyósításoknál szigorú hitelfeltételek, valamint rövid, többségében 2 éven belüli futamidők jellemzik.

A tavalyi utolsó negyedévben a hitelezési felmérésben megkérdezett bankok csupán ötöde enyhített a hitelfeltételeken, így a korábbi szigorításokat is figyelembe véve a feltételek szintje még túlzottan szigorúnak számít.

Itt a fordulat: a bankok újra erősítik a GDP-t

A bankrendszer a vállalati hitelezésen keresztül most először gyakorolt pozitív hatást a növekedésre a válság kitörése óta - derül ki az MNB friss számításaiból. A negyedik negyedévében az előzetes adatok alapján becsült pénzügyi kondíciós index (pki) vállalati részindexe ugyanis 0,1 százalék lett, azaz ennyivel járult hozzá a reál GDP javulásához a vállalati hitelezés az utóbbi egy évben. (Ezzel együtt azonban a bankszektor egészére vonatkozó index még enyhe mínuszban jár.)

A mutató növekedését a bázishatás is segítette. A vállalatihitel-feltételek további jelentős enyhülésén keresztül a hitelpiac tartós élénkülése biztosítaná, hogy a vállalatihitel-kínálat a gazdasági növekedéshez érdemben hozzá tudjon járulni - vélik a jegybank elemzői.

Forrás: MNB

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kerwin72, 2015.03.02 23:48

Szerintem a fő gond,a vállati hitelezéssel van.Mert rendben,a lakosság tanuljon meg spórolni.De vállalkozást,céget alapítani hitel nélkül,az nehéz ügy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.02 21:26

@Abbe: 1972 adósság 1 mrd dol ....1979 : 12 mrd dol....1989 : 25 mrd dol ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.02 21:25

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.03.02 20:46

@IVPetya1: "Az állampolgárnak meg kell tanulnia, ha vásárolni akar akkor előbb takarékoskodni kell."

Mi van fiam, feltaláltátok a csőben a lukat?
A létező szocializmust felnőttként megéltek tudják, hogy ez volna az élet rendje. Akkor az vett pl. kocsit, - hosszú várakozás után - aki kp. ki tudta csengetni az árát! A nép lassabban gyarapodott, de nem ült nyakig adósságban.
Mielőtt nekem rontanál,nem kívánom vissza azokat az időket. Volt kellemetlenségem éppen elég, de a tények azok tények. Bár sokan vannak a jobboldalon, akik szeretnék letagadni a múltjukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.03.02 20:37

aranyéveknek nevezni azt, hogy falnak rohanó őrült módjára adósodott el a lakosság külföldi forrásból származó devizaalapú hitelekben, enyhén szólva ostobaság.

külföldi hitelből könnyű lufijólétet teremteni.

egy ideig legalábbis.

aztán a bűn után jön a bűnhődés,az összeomlás és az adósságcsapdában vergődés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html