Újabb közvetett bizonyíték támasztja alá azt a spekulációt, miszerint az orosz Metrowagonmash nem felújítja a budapesti hármas metró szerelvényeit, hanem újakat szállít helyettük - derül ki a Népszabadság cikkéből. A vállalat ugyanis azt kéri a Fővárosi Közgyűléstől, hogy gyorsítsák fel a szerződés teljesítését, márpedig a felújítás időigénye miatt ez illogikus lépésnek látszik.

Az orosz fél 34 helyett 33 hónap alatt teljesítené vállalását, ezen belül idén egy prototípus helyett hármat szállítana. A szerelvények élettartamát 25-ről 30 évre emelnék, ami csupán 27 millió forint pluszköltséget okoz, miközben a BKV szerint az élettartam-növekedés tízmilliárdos többletet jelent.

A változtatás miatt azonban idén például 298 millió forint helyett 5,6 milliárd forintot kellene fizetnie a Budapestnek, majd jövőre 37,8 milliárdot, 2018-ban pedig 24,6 milliárdot. Ha ez teljesítést előrehozzák, akkor a Metowagonmashsal kötött szerződés minden eleme megváltozik. (Korábban a műszaki paramétereket írták át.) A közgyűlés egyébként elhalasztotta a döntést az M3-as felújításáról.