Tovább várják a jó magyar ötleteket

Meghosszabbították a budapesti Startup Tavasz 2014 programsorozat keretében rendezendő startup verseny jelentkezési határidejét: a szervezők az eredeti, március 14-i határidőnél tovább, március 17-én éjfélig várják az elsősorban korai fázisú startupok, technológiai vállalkozások jelentkezését - közölte a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) hétfőn az MTI-vel.
MTI, 2014. március 10. hétfő, 18:15
Fotó: Napi.hu

A Startup Tavasz 2014-et a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a NIH, a Design Terminál, valamint a BudapestHub rendezi számos magyarországi szakmai szervezet és nemzetközi partner együttműködésével. A két hete útjára indított rendezvény célja, hogy segítse Budapest startup fővárossá válását, és szélesítse az egyre kiterjedő hazai startup világ szereplőinek együttműködését, régióbeli kapcsolatrendszerét.

Az első fontos rendezvényt, a közép-európai startup versenyt április 2-án tartják Budapesten. A szervezők elsősorban 15 közép-európai országból várják az induló technológiai vállalatok projektötleteit, a beékező pályázatokat pedig öttagú nemzetközi zsűri bírálja el. A legjobb 20-25 ötlet közül választják majd ki a 10 legfejlődőképesebb projektet. A legjobb 10 csapat automatikusan bejut a Central European Startup Awards (CESA) május végi versenyére, illetve részt vehet egy többnapos budapesti képzésen, amelyen neves, nemzetközi szakértőkből álló csapat készíti majd fel őket a verseny döntőjére.

A közlemény szerint hamarosan összeáll a nemzetközi zsűri is, amelynek tagja többek között Záboji Péter, az Európai Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnöke, aki a vállalkozói tehetségek felkutatójaként is ismert, továbbá Jonathan Wegener, aki 2003 óta dolgozik meghatározó New York-i startup cégeknél és behatóan ismeri a helyi startup-ökoszisztéma működését, valamint Fej Shmuelevitz, a Google által nemrég több mint egymilliárd dollárért felvásárolt Waze alelnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2014.03.11 12:15

Itthon vállalkozni hülyeség. A kkv a korrupt, pénzéhes, enyveskezű és pazarló államaparátusnak csak egy fejőstehén, akit csontig le lehet nyúlni adókkal, és halálra lehet vegzálni mindenféle bürokratikus baromsággal. A bürokrácia ma Magyarországon évi 3000 milliárd Ft kárt okoz a gazdaságnak. Ebbe még pénzt ölni, ill. innoválni öngyilkosság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazekg, 2014.03.11 10:27

@RealMan:
Rossz helyen keresgélsz. Ezt éppenséggel nem fent találták ki, hanem néhány fanatikus innovátorpárti seggig lejárta a lábát ezért a lehetőségért. Bár hozzá kell tenni, hogy nem is a hagyományos iparágakra fókuszál ez a kis közösség. Nem energetikáról és hasonló tőke- és lobbiterhelt agyrémekről van szó, hanem informatikáról, aminek egészen más a szellemi tulajdon dinamikája.
Azt sem kell belefantáziálni, hogy "itt" akarják megvalósítani. Egy igazi startupper mindenhol dolgozik és jellemzően globális piacban gondolkozik. Elég megnézni a Prezit vagy a Ustream-et, magyar startupok, de az első kapavágás előtt már bejárták a fél világot az ötlettel, aztán hazajöttek, megcsinálták, de nem ragadtak itt meg, nyitják az irodákat külföldön.
Szerencsére eleve nonsense vissza nem térítendő pénzért kuncsorogni egy startupnak, ezért nem is kell magukat az államhoz kötniük, de a fenti mobilitás jelenleg gyér a hazai ökoszisztémában. Ezt orvosolandó pedáloznak az öregek a hivatalnál, és ez a program ennek egy apró eredménye.
Másik szerencse, hogy ez a felfogás elég szívós, így egy startupper nem fog kétségbeesni, ha tönkre is teszik az országot fentről. Jég hátán is megél, és ott csinálja meg az ötletét. Csak magával szúr ki az ország, ha elüldözi a szükséges ökoszisztémát, mert pontosan ez az, amiben 50 év lemaradásunk van az USÁ-val szemben. És lassú a felzárkózás, mert még mindig befolyásosak azok, akik az előző rendszerben és az átmenetben szocializálódtak.
Egyébként egyelőre nem kell félni, viszonylag jó az irány, mert kampánytémának is remek néhány startup. Valamint egyelőre odafent is belátják, hogy ebben egy egész életét alkalmazottként letöltő valaki, pláne egy közalkalmazott nem sok értelmeset tud mondani. Egyelőre rábízzák a fiatal startupperek nevelését az öreg startupperekre (például a Vatera vagy a PC Guru alapítóira).
Persze ezt csak az elmúlt 7 év alapján mondom. A cél is messze van, az irány is változhat még.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.03.10 19:59

Halálra röhögtem magam, amikor ezt először elolvastam. Egyszerűen hihetetlen, arcátlan és valószínütlen. Vazze, először tönkreteszem a gazdaságot, meölöm az embereket, megkopasztok mindenkit és utána lőállok ezzel a baromsággal. Mit gondolnak "odafent", ki az a marha, akinek egy jó ötlete lenne és azt még Magyarországon akarná megvalósítani??? Agyrém..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html