Összességében a 37,1 milliárdos harmadik negyedéves eredmény alapvetően azért kisebb a tavalyi 40 milliárdnál, mert abban a lengyel Genefar 43 millió dolláros kártérítése is szerepet. Egyébként a Richter némileg emelte éves árbevétel előrejelzését, így összességében a tavalyinál euróban 3-4 százalékkal magasabb árbevételre számít 2012-ben.

A már a forgalom alig egytizedét adó magyar piacon 15 százalékos visszaesésre, Lengyelországban zlotyban 10 százalék növekedésre, Oroszországban rubelben öt százalékot meghaladó, Ukrajnában pedig dollárban 20 százalékos növekedésre számít.

Az üzleti eredményhányad a tavalyinál kisebb 15-16 százalékos lesz idén, elsősorban azért, mert az értékesítési kiadások (beleértve Esmya amortizációját is) a nyugat-európai hálózatépítés miatt elérik az árbevétel 28-29 százalékát. A k+f-re minden eddiginél többet 12 százélékot fordít idén a Richter a beruházásokra viszont az év elején tervezett 34 milliárdnál kevesebbet, 30 milliárdot, amiből hétmilliárdot külföldön ruház be.

A tavaly vásárolt, méhmiómára alkalmazható és akár a műtétet is elkerülhetővé tehető Esmya nyugat-európai bevezetése sikeresen zajlik, és 2016-tól akár évi 100 millió euróval járulhat hozzá a cég árbevételéhez. Ha sikerül az indikációt a többszöri kezelésre is kiterjeszteni, ez a szám, akár meg is duplázódhat. A Grünenthaltól átvett nőgyógyászati portfólió nyugat-európai árbevétele idén eléri a 40 millió eurót.

Bogsch Erik elmondta, további termékportfóliók vétele szerepel a terveik között, kihasználva a most kiépülő nyugat-európai orvoslátogató hálózatot. Ennek pénzügyi akadályai aligha lennének, ugyanis az utóbbi egy évben 250 millió euró hosszú lejáratú hitelt felvett Richter 108 milliárd forintos készpénz állománnyal rendelkezik.