Mint arról már többször beszámoltunk, a Visa több mint egy éve versenyhátrányba került amiatt, mert a kártyacég belső szabályai miatt nem állapíthat meg egyedi interchange-díjat a magyar piacra.

Úgy tudni, az Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Nemzeti Bankot kérte fel, hogy készítsen elő szabályozási javaslatot. A jegybank vélhetően fenntartja korábbi álláspontját, mely szerint az IC-díjakat indokolt lenne egységes, alacsonyabb szintre vinni. Az MNB eredeti javaslata a díjcsökkentést egyéb, a bankkártyaforgalom fellendítését célzó piaci eszközök bevezetésével kötötte volna össze. Ám azóta az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte, hogy a kereskedelmi egységek termináljainak beszerzésére nem lehet uniós forrást allokálni. Ami a másik javaslatot illeti, bár a kormányzat jelezte, hogy a fizetésforgalomban bizonyos összeghatár felett kötelezővé tenné a kártyás fizetést, a jogszabályjavaslatok mind ez ideig nem születtek meg.

Ilyen helyzetben a kibocsátói jutalékok drasztikus csökkentése versenytorzító lehet, a kisebb bankok számára a bevételek jelentős visszaesésével mérhetetlenül megdrágul a kártyaüzletág fenntartása. Vélhetően ilyen problémákkal néz majd szembe a kormányzat által támogatandónak ítélt, magyar tulajdonú bankok közül a Gránit és a Széchenyi is. A bevételek csökkenése lelassíthatja az innovációs folyamatot.

Régiós összehasonlításban a magyar interchange-díj már eddig is messze a legalacsonyabbnak számított − fele például a csehországinak. Ráadásul a díjak az elmúlt években folyamatosan csökkentek, s ez akkor sem állt meg a piacvezető kártyatársaság − a MasterCard − oldalán, amikor már tudni lehetett, hogy a versenytárs Visa saját szabályozása miatt lényegében kiárazza magát a piacról. A díjmérték lehetetlenné teszi a kártyaüzletág fejlesztését. Épp ezért lenne veszélyes, ha a szabályozó a Visa díjszabását tekintené mérvadónak, hiszen az olyan ügyletekre − határon átnyúló fizetésekre − érvényes, amely a kártyaforgalom töredékét teszi ki.

Régiós interchange-díjak (bázispont, betéti kártyák)
OrszágMasterCardVisa
Magyarország5920
Szlovákia6270
Szlovénia62110
Csehország105100
Lengyelország115160
Forrás: MasterCard, Visa