Továbbra is óriási pluszban vannak az önkéntes kasszák

Szépen teljesítenek a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak a harmadik negyedévben is: szeptember végén az összvagyonuk 978 milliárd forintra rúgott, szemben a tavaly szeptember végi 880 milliárddal.
Napi.hu, 2014. november 6. csütörtök, 15:27

Az egy tagra jutó vagyon 14 százalékkal, 902 ezer forintra nőtt - ismertette a friss számokat Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke. Az érintett önkéntes pénztáraknak szeptember végén közel 1,1 millió tagja volt, ami minimális csökkenést, lényegében stagnálást jelent éves szinten.

Az önkéntes pénztárak kedveltségére utal Lehoczky László szerint az is, hogy az egyéni befizetések összege 17 százalékkal nőtt, így átlépték a 12 milliárd forintos határt. Kedvező az is, hogy alacsonyabb mértékben, 1,3 százalékkal 9 milliárd forint fölé emelkedve, de nőtt a munkáltatói befizetések összege.

Az önkéntes nyugdíjpénztári öngondoskodás felértékelődése mellett szól az is, hogy a pénztárak nagyon alacsony költség mellett produkálnak magas hozamot - véli a Stabilitás elnöke, aki szerint a taglétszám a jövőben növekedésnek indulhat.

A Stabilitással együttműködő - teljes egészségpénztári piac háromnegyedét lefedő - egészségpénztárak adatai alapján a kasszák kiegyensúlyozott negyedévet zártak. Összvagyonuk éves szinten minimális mértékben - 0,3 százalékkal - nőtt, így megközelítette a 42,6 milliárd forintot. A taglétszám közel 1 százalékkal, 729 ezerre emelkedett.

Az egészségpénztárak népszerűségét egyértelműen mutatja, hogy a harmadik negyedévben 1,8 millió alkalommal finanszíroztak különböző egészségügyi szolgáltatást a tagjaiknak összesen 9,3 milliárd forint értékben. Ez azt jelenti, hogy a pénztártagok egy-egy alkalommal átlagosan 5255 forintért vettek igénybe egészségpénztár által finanszírozott szolgáltatást.

Kiemelten fontos, hogy mind az önkéntes nyugdíjpénztárak, mind az egészségpénztárak mentesüljenek a cafeteriarendszerben tervezett változtatások és adóemelés alól - fogalmazott a Stabilitás elnöke. Azt javasolja, hogy, a sajtóban megjelent, évi 200 ezer forintos cafeteriakereten felül is változatlan feltételek mellett választható béren kívüli juttatás legyen az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári munkáltatói támogatás.

Az egészségpénztáraknál az esetleges szigorítás akár meg is felezheti a munkáltatói befizetéseket, ez pedig az egészségügyben legalább 15-25 milliárd forintos forráskivonást eredményezne. Lehoczky érvként hozta fel, hogy saját felmérésük szerint az egészségpénztári, ellenőrzött, számla alapján történő elszámolás miatt a juttatás akár a hálapénz kiváltását is elősegítheti. Az egészségkasszák ráadásul élénkítik a gazdaságot és a rajtuk keresztül finanszírozott magán-egészségügyi szolgáltatások révén hozzájárulhatnak az orvos-kivándorlás mérsékléséhez is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Cefre, 2014.11.06 22:10

Eltapsolták a birka nép nyugdíját, azt a 3 ezer milliárdocskát.

A hülye birka nép meg még mindig azt hiszi hogy megvédte a nyugdíját a felcsuti boxos.

Meg ám, mint a kecske a káposztát.

Ennél hülyébb idióta birka nép nincs a világon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2014.11.06 21:43

Szemmel láthatóan eltőzsdézték, a nemzeti, szittya magyar zemberek pénzét. Milyen szerencse, hogy a nagy többség megtakarított vagyonát kiflicsücsök Gabriella vezetésével megvédték. Azt biza már senki nem tudja többé eltőzsdézni! Biztosan ott figyel legalább már két éve az egyéni számlákon, ahogyan azt az örökké igazmondó megígérte.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html